Recepti 26. travnja 2023.

Genijalna kombinacija: Kozice u umaku od piva

Kozice s pimentom i lager pivom
Kozice s pimentom i lager pivom foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kombinacija kozica i lager piva s pimentom, začinom koji ima okus sličan mješavini muškatnog oraščića, cimeta i klinčića, s natruhama papra, ne može biti ništa drugo nego - neodoljiva!

Ako se do sada piment nije našao na tvom tanjuru, ne znaš što propuštaš. Ove bobice, poznate i pod nazivom klinčićev papar, velike su poput većeg zrna papra, a kada su mlade onda su zelene i tada se i beru i suše na suncu.

Sušenjem postaju smeđe i tada su najbolje za upotrebu - okus im je sličan mješavini muškatnog oraščića, cimeta i klinčića, s natruhama papra. Najbolje bobice dolaze s Jamajke, a vjeruje se kako su piment kao začin jelima koristili i drevne Maye i Asteci. 

 

Kozice s majonezom Možda vas zanima... Lagane i neodoljive: Kozice s umakom od majoneze Recepti

 

Za najbolji okus možeš izmrviti nekoliko bobica tučkom u mužaru - okus će biti svježiji od okusa već mljevenog začina. Umjesto mužara možeš koristiti i mlinac za papar, a i kada ti treba zamjena za papar u nekim jelima (a slučajno ga nemaš) možeš pomiješati jednaku količinu pimenta sa sušenim zelenim, bijelim i crnim paprom u zrnu.

 | Author: Shutterstock Kozice s pimentom i lager pivom foto: Shutterstock

Kozice s pimentom i lager pivom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 l lager piva
  • ½ žličice soli
  • 1 žličica blago zgnječenih bobica pimenta
  • 500 g velikih, smrznutih, prokuhanih kozica

 

Špageti s kozicama Možda vas zanima... Špageti s kozicama i rukolom - dostupan luksuz Recepti

 

Postupak:

  1. U veliki lonac stavi pivo, sol i bobice pimenta te pusti sve da proključa.
  2. Poklopi i kuhaj 5 minuta. Makni s vatre.
  3. Dodaj kozice i pusti da se natapaju u tekućini dok se ona hladi. Procijedi i posluži kao predjelo ili kao prvo glavno jelo s umakom od rajčica ili vinaigrette umakom.

 

Možda vas zanima... Za ručak pripremi odličan curry od kozica Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.