Recepti 21. veljače 2024.

Imamo odličan Janjolinkin recept za burger peciva!

Janjolinka
Janja Benić - Janjolinka otkrila nam je odličan recept za burger peciva foto: Instagram @janjolinka
gastro postao gastro.24sata.hr
Blogericu Janju Benić - Janjolinku svi znaju po njezin odličnim krafnama, a sada je vrijeme za njezin novi recept koji će osvojiti domaće gastroljupce

Njezine krafne hit su kroz cijelu godinu, ne samo tijekom karnevala, ali blogerica i majstorica za tijesta Janja Benić, autorica bloga Janjolinka, ima i druge adute u rukavu. Tako je danas na Instagramu podijelila odličan recept za prefina burger peciva i pogodila, jer u samo sat vremena dobila je hrpu pozitivnih reakcija, a među prvima su njezin recept komentirali i pohvalili i njezini dragi kolege food blogeri. 

 

Proof 33 Možda vas zanima... Dočekali smo s veseljem: U petak se otvara Proof 33! Najave Možda vas zanima... Blog "Janjolinka" moraju zapratiti svi koji vole tartove i krafne Špajza

 

Tajna je u - tangzhong metodi... A što je to?

Uvijek smo u potrazi za dobrih burger pecivima, a ova Janjina uistinu obećavaju. Razlog je - tangzghong metoda, koja tijesto čini posebno mekim i podatnim. najbolje je to svojim riječima objasnila sama Janja.

"Neki dan sam vas pitala što biste htjeli od recepta da podijelim s vama i netko je napisao 'burger peciva' pa sam se sjetila da imam recept koji još nisam podijelila s vama!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Janja Benic (@janjolinka)

Peciva su baš odlična i super mekana, a dugo su svježa jer ih radim s Tangzhong metodom koja pomaže pri svježini proizvoda, a uz to peciva budu čudesno pahuljasta. Dijelim s vama recept i dobre stare fotke jer videa nemam😉", napisala je Janja.

burger peciva, Janjolinka | Author: Instagram @janjolinka Fenomenalna Janjolinkina burger peciva foto: Instagram @janjolinka

Burger peciva s tangzhong metodom

Sastojci - za tangzhong:

  • 20 g manitoba brašna ili tip 00
  • 27 g vode
  • 60 g punomasnog mlijeka

Sastojci - za tijesto:

  • 120 g punomasnog mlijeka (sobne temperature)
  • 15 g svježeg kvasca ili 9 g suhog kvasca
  • 320 g manitoba brašna ili tip 00
  • 7 g soli
  • 35 g šećera
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žumanjak
  • 42 g maslaca

Sastojci - za premaz:

  • 1 jaje
  • malo mlijeka
  • sezam - po želji, za posipavanje

burger peciva, Janjolinka | Author: Instagram @janjolinka Tijesto za burger peciva foto: Instagram @janjolinka

Postupak:

  1. Za tangzhong, pomiješajte sve sastojke na srednje jakoj vatri (do 65° C) i miješajte bez prestanka dok vam smjesa u potpunosti ne zgusne. Nemojte prekuhati jer će smjesa izgubiti na elastičnosti. Prebacite u čistu posudu i pokrijte prozirnom folijom. Stavite sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu.
  2. Kvasac pomiješajte s mlijekom, malo šećera i malo brašna (od ukupne količine). Ostavite sa strane par minuta da se aktivira.
  3. U samostojećem mikseru pomiješajte suhe sastojke (brašno, sol, šećer) pa dodajte aktivirani kvasac, ohlađeni tangzhong i jaja. Miksajte dok se ne poveže. Postepeno dodajte maslac i miksajte s pauzama. Tijesto je gotovo kad se počne odvajati od posude.
  4. Tijesto možete završiti pomoću slap and fold metode. Lagano nauljite posudu u koju ćete staviti tijesto na dizanje. Pokrijte prozirnom folijom ili kapom za tuširanje. Neka se diže sat i pol na toplom.
  5. Nakon prvog dizanja na sobnoj temperaturi tijesto možete premijesiti i staviti preko noći u hladnjak na hladnu fermentaciju (ali može i bez toga).
  6. Oblikovanje: Podijelite tijesto na 6 do 7 jednakih komada (važite ih i neka budu 90 do 100 grama, ako želite možete raditi i manju gramažu). Oblikujte svaki komad tijesta pojedinačno pa stavite neka se diže na plehu za pečenje obloženom papirom za pečenje.
  7. Pokrijte tijesto prozirnom folijom i neka se diže narednih sat do dva, dok se ne poduplaju. Prije pečenja premažite tijesto mješavinom jaja i mlijeka. Pecite na 190°C otprilike 18 minuta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Janja Benic (@janjolinka)

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.