Recepti 27. prosinca 2016.

Juha od rajčice kakvu još niste probali

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Neopisivo dobra i najmirisnija juha od rajčice koju ćete probati!

Vjerojatno još niste probali juhu gdje se rajčice prvo ispeku i karameliziraju, a potom se od njih napravi juha. Prilično smo sigurno da će vas ova juha od rajčice oboriti s nogu! Uz malo timijana i češnjaka, pretvara se u pravu mirisnu poslasticu koju možete jesti s prepečenim kruhom ili svježim baguetteom. A i odličan je odmak od teške blagdanske hrane.

Sastojci:

  • 2 konzerve od 800 g rajčice (pelata) ili svježe rajčice ako ju imate
  • 6 češnjeva češnjaka, oguljenih
  • 8 grančica svježeg timijana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol
  • Svježe mljeven papar
  • 1 luk, nasjeckan na sitne kockice
  • Pola šalice pasirane rajčice
  • 4 šalice povrtnog temeljca

Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
  2. Izvaditi rajčice iz konzerve (sok ostaviti), prerezati ih po pola i poslagati na papir za pečenje u posudu za pečenje. Poslagati češnjak i timijan po rajčicama te sve posoliti i popapriti i pokapati žlicom maslinovog ulja; peći 30 - 35 minuta, dok se lijepo ne zarumeni i karamelizira
  3. Zagrijati žlicu maslinovog ulja i popržiti luk - dok ne omekša (oko 5 minuta); dodati pasiranu rajčicu i miješati još dvije minute - dok ne počne lagano kuhati
  4. Izvaditi pečenu rajčicu i češnjak (maknuti grančice timijana)  i staviti ih u lonac s lukom i pasiranom rajčicom, dodati sok od rajčice koji je ostao u konzervi, temeljac i sve dobro promiješati te ostaviti da se kuha na laganoj temperaturi, pokriveno; oko 20 minuta
  5. Kada je sve skuhano, zdrobiti sastojke drobilicom za krumpir u pastu, ili pričekati da se malo ohladi pa prebaciti u blender i napraviti pire.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.