Recepti Lokalni specijaliteti 01. kolovoza 2023.

Prefini ljetni prhki keksi sa suhim smokvama

Prhki keksi sa suhim smokvama foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Smokva je kraljica ljetnog voća, a gastro blogerica Vinka Tresić iskoristila je suhe smokve kako bi pomoću METRO Chef proizvoda pripremila prhke keksiće

Čak i oni koji nisu odrasli uz Jadran uvijek vežu smokve uz ljeto i more, a nismo sigurni jesu li ukusnije svježe smokve ili one sušene na suncu. Autorica bloga Veganica Vinka Tresić spojila je arome suhih smokvi s toplim mirisom cimeta u savršenu ljetnu deliciju koju ćeš rado grickati na plaži. Priprema je jednostavna, a rezultat su zdravi i fini ljetni zalogaji. 

 | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Vinka Tresić foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Tijesto za keksiće se priprema u multipraktiku i nije ga potrebno mijesiti, a jednom kada se razvalja na radnu površinu puni se aromatičnom smjesom od smokvi, narančine korice i datulja. Keksi su jednako fini posluženi sami ili uz kavu i čaj te će sigurno brzo nestati s tanjura. Vinka je za pripremu ovih prhkih keksića koristila METRO Chef proizvode.

Keksi sa suhim smokvama

Sastojci - za tijesto:

  • 85 g veganskog maslaca (sobne temperature)
  • 1/2 šalice kokosovog šećera (može i smeđi šećer)
  • 245 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo METRO Chef
  • 2 žlice biljnog napitka METRO Chef
  • 1 žličica cimeta METRO Chef
  • 1 žličica vanilijinog šećera METRO Chef 
  • prstohvat soli

Sastojci - za nadjev:

  • 100 g datulja METRO Chef
  • 100 g suhih smokava
  • 1 žlica ruma
  • malo naribane narančine korice
  • šaka oraha METRO Chef

 | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Punjenje od smokvi se ovoma tijestom foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Postupak: 

  1. U multipraktik stavi maslac, šećer, brašno, prašak za pecivo, biljni napitak, cimet, vanilijin šećer i prstohvat soli. Lagano miksaj dok se tijesto ne poveže.
  2. Izvadi tijesto, omotaj prozirnom folijom i stavi na hlađenje u zamrzivač (minimalno pola sata).
  3. Sve sastojke za nadjev stavi u multipraktik. Dakle: datulje, smokve, rum, koricu naranče, orahe i po potrebi malo vode.
  4. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
  5. Izvadi tijesto i izvaljaj ga u obliku pravokutnika, dužine pleha za pečenje.
  6. Nadjev razvaljaj na dužinu tijesta, stavi po sredini i preklopi tijestom preko nadjeva.
  7. Stavi peći 15 do 20 minuta.
  8. Kada je kolač pečen, ohladi ga i nareži na tanke kriške.

 | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Prhki keksi sa suhim smokvama foto: Jurica Galoić/PIXSELL

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:27 02. Kolovoz 2023.

    mmm mljac bellisima