Recepti 13. listopada 2014.

Male pite od karamela i čokolade

Male pite od karamela i čokolade
gastro postao gastro.24sata.hr
Pite u kojima ćete uživati u nenadmašnoj kombinaciji karamela i čokolade

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 24

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 213

Tijesto

  • 125 g maslac, neslani
  • 100 g šećer, u prahu
  • 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 180 g pšenično brašno, bijelo
  • 30 g kakao u prahu, nezašećereni

Karamel

  • 100 ml voda
  • 400 g šećer, kristal
  • 125 g maslac, neslani
  • 2 žlica mileram

Čokoladna krema

  • 125 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
  • 100 g nestlé dessert corsé

Priprema

  1. Miksajte omekšali maslac i šećer u prahu toliko da se šećer umiješa pa dodajte žumanjak, a zatim brašno pomiješano s kakaom i promiješajte dok ne dobijete tijesto.
  2. Oblikujte ga u disk i zamotajte u prozirnu foliju te stavite da se stisne u hladnjaku najmanje 2 sata.
  3. Zagrijte pećnicu na 165ºC.
  4. Pripremite male kalupe za pite promjera 10 cm ili manje.
  5. Razvaljajte tijesto između dva masna papira ili dva komada prozirne folije vrlo tanko (oko 3 mm) pa nakratko stavite tijesto u zamrzivač ili hladnjak da se opet malo stvrdne i zatim izrežite krugove okruglim rezačem, malo većim od promjera kalupa i obložite ih.
  6. Višak tijesta na rubovima kalupa odrežite nožem.
  7. Izbodite tijesto malo na dnu da se previše ne napuhne kod pečenja.
  8. Pecite tijesto 10-12 min dok nije sasvim suho na dodir i ne dobije laganu boju. Ostavite da se ohladi prije vađenja iz kalupa.
  9. Za karamel stavite šećer sa 100 ml vode u posudu s debelim dnom i na vrlo laganoj vatri pustite da se šećer sasvim rastopi, pojačajte vatru i kuhajte šećer dok ne dobijete zlatno smeđi karamel.
  10. Vrlo oprezno dodajte maslac (karamel će početi snažno ključati), a zatim i vrhnje.
  11. Protresite posudu da se karamel, maslac i vrhnje umiješaju te držite na vatri dok se karamel ne rastopi.
  12. Pustite da se karamel ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim s njim napunite pečeno i ohlađeno tijesto do pola.
  13. Držite na hladnom mjestu (ali ne u hladnjaku).
  14. Za čokoladnu kremu izlomite u posudi čokoladu na male komadiće.
  15. Zagrijte slatko vrhnje do vrenja i prelijte ga preko čokolade te promiješajte dok ne dobijete glatku i homogenu kremu.
  16. Pustite da se malo ohladi i s njom napunite pite s karamelom do vrha.
  17. Po volji možete na vrh dodati par zrna fine krupne morske soli.

Izvor Ana Ugarković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.