Recepti 13. svibnja 2023.

Kako napraviti savršen pesto od bosiljka?

Pesto genovese
Pesto genovese foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pesto je aromatičan umak kojeg se uvijek isplati imati u blizini jer može izvrsno i "u trenu“ oplemeniti razna jela.

Brz, savršeno ukusan i svestran, pesto se može koristiti u raznim receptima, a najviše ga volimo s tjesteninom, njokima i bruschettama, gustim juhama, pečenim povrćem i mesom s grilla. Jedno je sigurno, pesto će poboljšati okus svakog jela! Domaći pesto od bosiljka jednostavan je za pripremu - što znači da ćeš ga pripremiti u samo nekoliko minuta i par jednostavnih koraka! Svjež je i aromatičan i mnogo je ukusniji (i zdraviji) od kupovnog.

 | Author: Shutterstock Pesto od bosiljka na kruhu foto: Shutterstock

Glavni sastojci domaćeg pesta

  • Bosiljak: Listovi svježeg bosiljka osnova su ovog recepta za pesto. Isperi ih i osuši prije upotrebe.
  • Pinjoli: Pinjoli daju posebnu teksturu i okus pestu. Ako imaš problema s pronalaženjem pinjola, možeš ih zamijeniti za orahe, pistacije ili bademe. Popularni chef Jamie Oliver savjetuje tostiranje pinjola na tavi za dodatan orašast okus.
  • Parmezan: Parmezan dodaje malo slanosti i pomaže u povezivanju svih sastojaka.  
  • Češnjak: Podrazumijeva se da češnjak dodaje nevjerojatan okus domaćem pestu. Za još više okusa, pokušaj koristiti pečeni češnjak.
  • Maslinovo ulje: Maslinovo ulje dodaje ne samo okus, već pomaže i u stvaranju nenadmašne kremaste i bogate konzistencije.
  • Sok od limuna: žličica svježeg soka od limuna sve uljepšava i stvarno pomaže ostalim okusima da zasjaju.
  • Sol i papar: Dodaju okus.

 | Author: Shutterstock Sastojci za pesto od bosiljka foto: Shutterstock

Kako napraviti domaći pesto?

Pesto od bosiljka napravi se za nekoliko minuta, što je - osim nevjerojatnog okusa i svestranosti - još jedan bonus. Sam naziv, koji dolazi od talijanskog pestare, što znači gnječiti, tući govori mnogo o tome kako je ovaj mirisni umak najbolje pripremati - usitnjavanjem u mužaru, no poslužiti može i blender ili štapni mikser.

Dakle, za početak ti je potreban procesor hrane ili blender. Sastojci se prilično lako stapaju, pa ako nemaš otmjeni procesor hrane, ne brini. I dalje će tvoj pesto imati okus po pestu i još uvijek će biti izuzetno dobar.

U osnovi sve što trebaš napraviti jest pomiješati bosiljak, pinjole, sir i češnjak u blenderu. Potom se dodaje maslinovo ulje, a zatim limunov sok, sol i papar. Miksati je potrebno kratko vrijeme, dok se sastojci ne sjedine, a smjesa ne postane glatka.  

 | Author: shutterstock Priprema pesta od bosiljka foto: shutterstock
 

Upute za zamrzavanje

Pesto zamrzavaj na razdoblje od tri mjeseca. Možete ga zamrznuti i u podmazanim kalupima za kockice leda i odmrzavati male porcije. Ako ga ne planiraš zamrznuti, možeš ga čuvati u staklenci ili hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana.

Za još zanimljiviji okus....

Po želji, u pesto možeš dodati začinsko bilje u čijem okusu uživaš. Peršin, korijandar, metvica, mažuran, origano i majčina dušica odličan su odabir. Ako voliš pikantniji okus, slobodno dodaj mljevenog đumbira ili ljute paprike. Ako voliš ljuto, možeš dodati i kap omiljenog ljutog umaka za još zanimljiviji i pikantniji okus.

 | Author: Pixabay/Pexels Sastojci za pesto genovese foto: Pixabay/Pexels

Recept za pesto od bosiljka

Sastojci:

  •     2 šalice listova svježeg bosiljka
  •     1/3 šalice pinjola
  •     1/3 šalice svježe naribanog parmezana
  •     3 češnja češnjaka (pečena ili svježa)
  •     1/3 šalice maslinovog ulja
  •     1 žličica svježeg limunovog soka ( po želji)
  •     1/2 žličice soli
  •     svježe mljeveni crni papar, po ukusu

Postupak:

  1. U procesoru hrane miksaj bosiljak, pinjole, sir i češnjak.
  2. Dodaj maslinovo ulje,  limunov sok i sol.
  3. Miksaj dok se sve ne sjedini i smjesa ne postane relativno glatka.
  4. Kušaj i dodaj papar (i / ili više soli) po želji.
  5. Preostali pesto čuvaj u staklenci ili hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana.

 | Author: shutterstock Tjestenina s pestom foto: shutterstock

Isprobaj i recepte u nastavku...

 

Možda vas zanima... Tjestenina s pestom od brokule - brza opcija za ručak Recepti Možda vas zanima... Za ručak: Tjestenina s pestom od špinata i graška Recepti Možda vas zanima... Tjestenina s odličnim s pestom od cikle Kolumne Možda vas zanima... Tjestenina a la vodka s bosiljkom i parmezanom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.