Recepti 18. travnja 2023.

Marinirani inćuni - mali slasni zalogaji iz mora

Marinirani inćuni
Marinirani inćuni foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ukusno predjelo ili drugo jelo po vlastitom ukusu, marinirani inćuni savršen su prilog na uskrsnom stolu. No, pazi - riba mora biti svježa da bi zasjala u punom okusu

Fini inćuni, marinirani u octu i soli pa pakirani u ulju, jedna su od najcjenjenijih delicija Mediterana. Ovi inćuni, također poznati kao Boquerones, poznati su po svojoj nježnoj, svilenkastoj teksturi i blago slanom okusu.

Studije pokazuju da su inćuni bogati omega 3 masnim kiselinama, pa tako mogu smanjiti razinu triglicerida, usporiti nakupljanje plaka u arterijama i smanjiti krvni tlak. Također mogu smanjiti rizik od moždanog udara smanjenjem zgrušavanja krvi – zbog čega ih mnogi vole jesti. Naravno, presudan je i njihov okus.

 

Možda vas zanima... Tjestenina s inćunima i kaparima - za one dane kad poželiš na jug... Recepti

 

 

Inače, specijalitet su i sirovi marinirani inćuni koji su izvorno sicilijanski recept. Ukusno predjelo ili drugo jelo po vlastitom ukusu, no, kod njih obavezno trebaš paziti da riba bude vrlo svježa! 

 | Author: Shutterstock Marinirani inćuni foto: Shutterstock

Marinirani inćuni 

Sastojci (za 4 osobe):

  • 70 dag svježih inćuna
  • 1,5 dl blagog bijelog vinskog octa
  • 1 mrkva
  • kriškica korijena celera
  • 1 velika glavica luka ili 2 manje
  • nekoliko listića lovora
  • nekoliko zrna borovice
  • papar u zrnu
  • 3 klinčića
  • žličica sjemena komorača
  • malo brašna
  • sol 
  • ulje

 | Author: Shutterstock Marinirani inćuni foto: Shutterstock

 

Možda vas zanima... Tjestenina sa slanim inćunima za manje od 15 minuta Kolumne

 

Postupak:

  1. Očisti, dobro operi i osuši inćune. Pobrašni ih i isprži. Stavi ih na papirnati ubrus da se iscijedi višak masnoće.
  2. Posebno u octu skuhaj očišćeno i narezano povrće sa začinima. Kad zakipi, smanji temperaturu, poklopi i kuhaj 10-tak minuta.
  3. Poslaži inćune u zdjelu i zalij marinadom. Neka se prije posluživanja mariniraju barem nekoliko sati.

 | Author: Shutterstock Svježi inćuni foto: Shutterstock

 

Jednostavna salata s inćunima Možda vas zanima... Brzinski ručak: Jednostavna salata s inćunima Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.