Recepti 29. studenoga 2023.

Meki kruh sa sirom u obliku bora bit će zvijezda blagdanskog stola

foto: Mateja Zvirotić Andrijanić

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Fina peciva su neizostavni dio blagdana, a Gastrolovka Mateja Zvirotić Andrijanić je pomoću METRO Chef namirnica pripremila prekrasan i fin kruh u obliku bora.

Iako obožavamo tradicionalne recepte, posebno tijekom blagdana, nekada smo u potrazi za novim idejama koje ćemo rado pretvoriti u nove tradicije i običaje. Jedan od takvih recepata je i ovaj meki kruh u obliku bora prema receptu food blogerice Mateje Zvirotić Andrijanić, autorice bloga "Food & Mood". Matejin kruh ne samo da je iznimno ukusan, nego će i biti savršen ukras na blagdanskom stolu koji će oduševiti sve prisutne. 

Blagdanski kruh sastoji se zapravo od više malih kruščića, a svaki od njih je punjen sirom te se između pojedinačnih mekih peciva krije i komad šunke. Zelenu boju blagdanskom kruhu daju listovi svježeg špinata, a da bi kruh bio i ukusan, a ne samo lijep, pobrinule su se uvijek svježe i kvalitetne METRO Chef namirnice. Kako je Mateja pripremila ovaj fini blagdanski kruh te kako ga pripremiti možeš i ti, pogledaj u nastavku. 

Sastojci za tijesto:

  • 7 g suhog kvasca 
  • 30 ml vode
  • 1 žličica šećera
  • 200 g tekućeg jogurta 
  • 100 g svježih listova špinata METRO Chef
  • 1 jaje METRO Chef
  • 50 ml maslinova ulja METRO Chef
  • 10 g soli
  • 500 g glatkog brašna METRO Chef + dodatno za pobrašniti radnu površinu 

Sastojci za punjenje:

 | Author: Mateja Zvirotić Andrijanić foto: Mateja Zvirotić Andrijanić

Sastojci za premaz:

 | Author: Mateja Zvirotić Andrijanić foto: Mateja Zvirotić Andrijanić

Priprema:

  1. U manjoj posudi pomiješaj suhi kvasac sa šećerom i predviđenom količinom vode te ostavi sa strane 10-ak minuta da se zapjeni.
  2. Zatim u blender dodaj oprane listove špinata, jogurt, ulje, jaje i sol te sve dobro izblendaj.
  3. U posudu od kuhinjskog robota dodaj brašno, napravi udubinu u sredini te započni s dodavanjem aktiviranog kvasca i mokrih sastojaka. Miksaj na sporijoj brzini 10-ak minuta dok ne dobiješ glatko i podatno tijesto. Ukoliko ti se tijesto čini dosta ljepljivim tijekom miješenja, možeš dodati još 1 do 2 žlice brašna.
  4. Tijesto potom oblikuj u kuglu te ga prebaci u lagano nauljenu posudu. Pokrij krpom te ostavi na toplome dok se ne udvostruči.
  5. Nakon što je naraslo, tijesto prebaci na pobrašnjenu površinu. Podijeli ga u 22 kvadratića pa u svaki umetni kockicu sira te nježno oblikuj u kuglicu.
  6. Slaži ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje jednu kraj druge ostavljajući malo mjesta između jer će tijesto još rasti. Umetni buđolu između kuglica te ostavi pokriveno na toplom još 30-ak minuta da se tijesto diže.
  7. U međuvremenu, upali pećnicu da se grije na 180 °C. Kruščiće peci 25 do 30 minuta dok ne porumene.
  8. Pred kraj pečenja, otopi maslac te mu dodaj protisnuti češnjak i sjeckani ružmarin te sve dobro promiješaj. Premaži kruh dok je još vruć i posipaj naribanim parmezanom. Za dekoraciju možeš dodati i nekoliko listova svježeg peršina.
  9. Posluži uz kečap.
  10. Dobar tek!

 | Author: Mateja Zvirotić Andrijanić foto: Mateja Zvirotić Andrijanić

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:24 30. Studeni 2023.

    ovo je slatko