Recepti 11. listopada 2023.

Najbolja krem juha od gljiva - tajna je u sherryju

Krem juha od gljiva
Krem juha od gljiva foto: Alleksana/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova krem juha od gljiva brzo je gotova i jednostavno se priprema, od sastojaka koji su svima dostupni. Ako nemaš sherry (španjolsko slatko vino), možeš ga zamijeniti nekim desertnim vinom ili prošekom

Jede ti se nešto fino na žlicu, a nemaš ideju? Probaj s ovom prefinom krem juhom od gljiva napravljenom od samo nekoliko jednostavnih i svima dostupnih sastojaka. Osnova su najdostupnije gljive - šampinjoni, bogate proteinima i s malo kalorija (samo 26 kalorija na 100 grama) te su odličan izvor riboflavina (40% preporučenog dnevnog unosa) i niacina (30% preporučenog dnevnog unosa).

 

gljive Možda vas zanima... Zašto iskusni chefovi ne peru gljive? Špajza

 

A u čemu je tajna svršenog okusa ove juhe? Osim u omiljenim šampinjonima, definitivno i u sherryju - španjolskom slatkom, fortificiranom vinu. Ako ga nemaš kod kuće, sherry možeš zamijeniti nekim desertnim vinom ili pravim dalmatinskim prošekom.

Ako želiš napraviti vegansku verziju ove juhe, izostavi worcestershire umak, vrhnje i maslac.

 | Author: Alleksana/Pexels Krem juha od šampinjona, svima dostupnih gljiva bogatih proteinima foto: Alleksana/Pexels

Najbolja krem juha od gljiva

Sastojci:

  • biljno ulje
  • 2 ljutike, nasjeckane
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 4 grančice svježeg timijana
  • 550 g šampinjona
  • 80 ml sherryja
  • 600 ml vode ili povrtnog temeljca
  • ½ žličice worcestershire umaka
  • 50 g maslaca
  • punomasno kiselo vrhnje ili creme fraiche - za posluživanje
  • sol, papar

 

Galette s gljivama Možda vas zanima... Galette s gljivama - savršena za zimski brunch Recepti

 

Postupak:

  1. Ugrij ulje i na njemu poprži ljutiku i češnjak s prstohvatom soli, dok lagano ne počne dobivati boju.
  2. Dodaj 500 g nasjeckanih šampinjona (ostalo ostavi za posluživanje). Gljive će pustiti puno vode, pa nastavi dinstati dok sva tekućina ne ispari. Tada dodaj sherry i pusti da krčka dok se lagano ne reducira. Dodaj temeljac i kuhaj još pola sata.
  3. Juhu prebaci u blender i blendaj dok ne dobiješ jednoličnu gustu tekućinu. Vrati u posudu i ponovno zagrij.
  4. Maslac zagrij u tavici i poprži ostatak narezanih šampinjona s prstohvatom soli dok ne postanu hrskavi.
  5. Juhu posluži s hrskavim gljivama i žlicom vrhnja te posuto listićima svježeg timijana i svježe mljevenim paprom.

 | Author: Alleksana/Pexels Krem juha od šampinjona - izdašan i ukusan ručak ili večera foto: Alleksana/Pexels

 

Kremasti špageti Možda vas zanima... Ovim kremastim špagetima nemoguće je odoljeti Recepti Gljive Možda vas zanima... Otkrivamo 3 fine, a jeftine zamjene za meso i sir Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.