Jede ti se nešto fino na žlicu, a nemaš ideju? Probaj s ovom prefinom krem juhom od gljiva napravljenom od samo nekoliko jednostavnih i svima dostupnih sastojaka. Osnova su najdostupnije gljive - šampinjoni, bogate proteinima i s malo kalorija (samo 26 kalorija na 100 grama) te su odličan izvor riboflavina (40% preporučenog dnevnog unosa) i niacina (30% preporučenog dnevnog unosa).
A u čemu je tajna svršenog okusa ove juhe? Osim u omiljenim šampinjonima, definitivno i u sherryju - španjolskom slatkom, fortificiranom vinu. Ako ga nemaš kod kuće, sherry možeš zamijeniti nekim desertnim vinom ili pravim dalmatinskim prošekom.
Ako želiš napraviti vegansku verziju ove juhe, izostavi worcestershire umak, vrhnje i maslac.
Najbolja krem juha od gljiva
Sastojci:
- biljno ulje
- 2 ljutike, nasjeckane
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 4 grančice svježeg timijana
- 550 g šampinjona
- 80 ml sherryja
- 600 ml vode ili povrtnog temeljca
- ½ žličice worcestershire umaka
- 50 g maslaca
- punomasno kiselo vrhnje ili creme fraiche - za posluživanje
- sol, papar
Postupak:
- Ugrij ulje i na njemu poprži ljutiku i češnjak s prstohvatom soli, dok lagano ne počne dobivati boju.
- Dodaj 500 g nasjeckanih šampinjona (ostalo ostavi za posluživanje). Gljive će pustiti puno vode, pa nastavi dinstati dok sva tekućina ne ispari. Tada dodaj sherry i pusti da krčka dok se lagano ne reducira. Dodaj temeljac i kuhaj još pola sata.
- Juhu prebaci u blender i blendaj dok ne dobiješ jednoličnu gustu tekućinu. Vrati u posudu i ponovno zagrij.
- Maslac zagrij u tavici i poprži ostatak narezanih šampinjona s prstohvatom soli dok ne postanu hrskavi.
- Juhu posluži s hrskavim gljivama i žlicom vrhnja te posuto listićima svježeg timijana i svježe mljevenim paprom.