Recepti 07. listopada 2022.

Napravi domaće okruglice od jetre, krupice i/li - od mozga

Izgleda baš slasno! foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako postoji sinonim za pravu bakinu juhu onda su to sasvim sigurno okruglice, zar ne? Jednostavno tijesto slično biskvitu, ali koje se ubacuje izravno u vruću juhu, daje im takvu zavodljivost i razigranost da smo poželjeli odmah napraviti neke od njih

Pahuljaste, izdašne okruglice mogu se napraviti od samo nekoliko sastojaka, ali svejedno obogaćuju svaku juhu. I ne samo juhe! Okruglice su se kroz povijest dodavale raznim varivima (kada je manjkalo mesa), a posebno su omiljene u pilećem ili goveđem gulašu.

No, ipak su nam na kraju najdraže u juhama, a ovaj put odlučili smo se iskušati bakine okruglice od jetre (naš favorit, ako moramo birati), one od krupice (klasik nad klasicima) ili za posebnu 'delikatesu' - okruglice od mozga!

Jetrene okruglice

Sastojci:

  • 250 g pilećih jetrica (odležalih u mlijeku)
  • žemlja ili sredina bijelog kruha
  • polovica glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • pola vezice peršina
  • jaje
  • žlica krušnih mrvica
  • oko 10 žlica brašna
  • sol i papar
  • malo masti

Priprema:

  1. Jetrica samelji, luk i češnjak nasitno nareži i poprži na masti. Žemlju natopi u malo mlijeka, lagano umiješaj jetrica, jaje, luk i češnjak, nasjeckani peršin, mrvice, sol i papar.
  2. Dodaj brašna da dobiješ srednje žitku smjesu. Neka odstoji 15-ak minuta.
  3. Zatim vilicom vadi okruglice, dodaj ih u juhu koja se krčka, pa na laganoj vatri kuhaj oko 15 minuta.

 

Okruglice od mozga

Sastojci:

  • 2 žemlje i žlica krušnih mrvica
  • malo mlijeka
  • 100 g masti
  • jaje i 3 žumanca
  • malo soli
  • polovica telećeg mozga

Priprema:

  1. Žemlje potopi u mlijeku, ocijedi ih i stavi u posudicu u kojoj si prethodno pjenasto umutila mast, jaje i žumanca. U smjesu dodaj očišćenu i protisnutu polovicu telećeg mozga.
  2. Sve izmiješaj, dodaj žlicu mrvica i malo soli. Oblikuj okruglice i kuhaj ih u kipućoj vodi.

Savjet više: Ove okruglice mogu se skuhati i u kipućoj slanoj vodi i poslužiti ih uz neki umak.

 

Okruglice od krupice

Sastojci:

  • 2 jaja
  • žličica ulja
  • 60 g krupice
  • sol

Priprema:

  1. Jaja pjenasto umuti, malo posoli i dodaj ulje. Lagano umiješaj krupicu.
  2. Okruglice žlicom stavljaj u kipuću juhu. Ako se prva ne raspadne, nastavi ih dodavati u juhu, a ako se raspadne, dodaj im još malo krupice.

Savjet više: Žličicu kojom vadiš okruglice stalno uranjaj u vrelu vodu da se tijesto ne lijepi za nju.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.