Recepti 18. studenoga 2023.

Omiljeni comfort food: Tri ideje za tople i fine večere

Tartiflette foto: Pexels

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Toplinu tijekom jesenskih i zimskih dana najčešće tražimo u finim zalogajima, a comfort jela ne možemo zamisliti bez finog i kvalitetnog sira.

Dolaskom hladnih i kišnih dana sve nas potiče da se okrenemo toplini - od mekih i toplih dekica i džempera do jednako toplih zalogaja. Takve zalogaje nazivamo comfort food i radi se o jelima koja nam hrane i griju tijelo, ali nas istovremeno ispunjavaju emocionalnim toplinom. Ako tražiš inspiraciju za tople večere, imamo tri fantastična recepta koja će te ugrijati ovih hladnih dana.

Tartiflette - Okusi Francuske u tvojoj kuhinji

Neodoljivi spoj krumpira, sira, luka i slanine, tartiflette je popularno jelo koje dolazi iz francuske kuhinje. Svaki sloj ovog složenca pruža nezaboravnu senzaciju okusa dok se sir polako topi, stvarajući raskošno iskustvo svakog zalogaja. Zalogaj ovog tradicionalnog jela je poput malog komadića Francuske u vašem domu, savršen za hladne večeri.

Sastojci:

Priprema:

  1. Krumpire oguli, nareži na malo deblje ploške i stavi kuhati 8 do 10 minuta u slanoj vodi. 
  2. Malo MEGGLE maslaca zagrij u loncu, dodaj nasjeckani luk i poprži dok ne dobije zlatnu boju.
  3. Slaninu nareži na kockice i dodaj na luk, sve skupa prži još pet minuta. 
  4. MEGGLE Emmental sir nareži na kockice. 
  5. U malo nauljenu posudu za pečenje dodaj sloj kuhanih krumpira, zatim dio pržene slanine i luka, kockice MEGGLE Emmental sira, papar i sol te ponovno sloj krumpira i tako sve dok ne potrošiš sve sastojke. 
  6. Zadnji sloj prelij MEGGLE vrhnjem za kuhanje, naribaj malo MEGGLE Emmental sira i stavi peći 10 do 12 minuta u pećnici zagrijanoj na 220 Celzijevih stupnjeva.

Gulaš sa sirom zapečen u pećnici - tradicija u novom ruhu

Gulaš već sam po sebi pruža osjećaj ugode, ali dodatak rastopljenog sira na vrhu ovog klasičnog jela pretvara ga u pravu gozbu. Užitak u jakim okusima gulaša s koricom hrskavog sira na vrhu pruža istinsku udobnost koja nas grije iznutra.

 | Author: Pexels Zapečeni gulaš sa sirom foto: Pexels

Sastojci:

  • 600 g svinjetine 
  • 2 glavice luka
  • 2 mrkve
  • 2 krumpira
  • 2 stabljike celera
  • 1 crvena paprika
  • 2 žlice senfa
  • 5 žlica pasirane rajčice
  • 1/2 žlice ljute mljevene paprike
  • 250 ml vode
  • 300 ml piva
  • 200 g MEGGLE Emmental sira
  • 2 lista lovora
  • 3 žlice maslinova ulja
  • Papar
  • Sol

Priprema:

  1. Meso, krumpir, mrkvu i papriku nareži na kockice, a luk i celer nareži na manje komadiće.
  2. U lonac dodaj ulje i preprži meso na vrućem ulju. 
  3. Dodaj nasjeckani luk, prži još par minuta pa dodaj ostalo povrće i prži još pet minuta. 
  4. Dodaj papar, ljutu papriku, pire od rajčice, senf, lovorov list, vodu i pivo, pa pirjaj na laganoj vatri pola sata.
  5. Pećnicu zagrij na 180 Celzijevih stupnjeva, a gulaš prebaci u posudu za pečenje. 
  6. Gulaš peci 45 minuta, a zadnjih 15 minuta ga izvadi iz pećnice, dodaj naribani MEGGLE Emmental sir i zatim vrati u pećnicu. 

Strata sa slaninom i sirom za hladna jutra

Svježi kruh, jaja, mlijeko, sir i slanina - kombinacija koja stvara jelo poznato kao strata. Strata koja se obično priprema za doručak je poput toplog zagrljaja za tvoje okusne pupoljke, pružajući harmoniju teksture i okusa. Posebno je ukusna kada ju pripremaš tijekom onih dana kada se ne želiš ustati iz kreveta nego jednostavno uživati u toplini doma, ali i fine hrane.

 | Author: Pexels Strata foto: Pexels

Sastojci: 

Priprema:

  1. Slaninu nareži na kockice i poprži dok ne bude hrskava. 
  2. U velikoj zdjeli pomiješaj jaja i MEGGLE mlijeko, dodaj papar i sol i pola količine naribanog MEGGLE Emmental sira i prepržene slanine. 
  3. U smjesu dodaj kruh narezan na šnite i ostavi da se natopi pola sata. 
  4. Smjesu s kruhom prebaci u posudu za pečenje, posipaj ostatkom slanine i MEGGLE Emmental sira i prekrij aluminijskom folijom.
  5. Stratu peci u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva 30 minuta, zatim ukloni foliju i peci još 15 do 20 minuta ili dok ne poprimi zlatno žutu boju. 

Kvalitetan sir je ključan sastojak pravog comfort jela

Comfort food ne možemo zamisliti bez finog i kvalitetnog sira, a upravo zato je omiljen izbor MEGGLE Emmental sir. Ukusan i poseban, sir MEGGLE Emmental rezultat je znanja i tradicije proizvodnje sira duže od 100 godina. Riječ je o siru visoke kvalitete koji svoje korijenje vuče iz pokrajine Allgäu u Njemačkoj gdje je njegova proizvodnja dovedena do savršenstva. Uz odličan okus sadrži mnogo zdravih sastojaka – osigurava osnovne hranjive tvari, kao što su proteini i masti, važni minerali i vitamini te je prirodan izvor kalcija.

 | Author:

Da se MEGGLE Emmental razlikuje od ostalih emmental sireva na tržištu potvrđuje zaštićena oznaka izvornosti, odnosno oznaka koja govori da se proizvodi isključivo u pokrajini Allgäu, a mlijeko i sirovine koje se koriste u njegovoj proizvodnji moraju biti isključivo iz navedene pokrajine te s pašnjaka zemalja EU. 

Za proizvodnju jednog kilograma sira MEGGLE Emmental upotrijebi se čak 11 kg mlijeka, a visoko kontroliran proces zrenja daje mu prepoznatljiv okus koji se tako lijepo slaže sa svim omiljenim receptima i lako postaje zvijezda plata, posebno uz gutljaj dobrog vina. U karakterističnim rupicama i jedinstvenom orašastom okusu mogu uživati i oni osjetljivi na laktozu jer vrijeme zrenja Emmentala osigurava siru da prirodno bude bez laktoze, odnosno da je sadržaj laktoze u njemu manji od 0,1%.

Zato već kod pripreme idućeg comfort jela ili plate za druženje s najdražima izaberi MEGGLE Emmental sir i doživi okus tradicije i kvalitete!

 | Author:

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:12 18. Studeni 2023.

    mljac