Recepti 19. rujna 2022.

Kao da je već jesen, palenta i gljive iz pećnice su dobar izbor

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Da, ovo je jedno jesensko jelo, ali kad vidimo kako je jednostavno i slasno, mogli bismo ga pripremati u bilo koje godišnje doba. Dobro, najbolje su uvijek svježe šumske gljive...

Palenta je jelo koje najčešće povezujemo s večerom ili čak malo jačom užinom. Mnogima je prvi izbor jesti ju s jogurtom ili mlijekom, a neki ju vole s kakaom. To će mnoge podsjetiti zapravo na vrtićke dane, dok će se oni s bakama na selu sjećati neke sasvim drukčije palente, punijeg okusa. No, ova instant je za radne, užurbane dane sasvim zadovoljavajuća! Ali palenta i gljive iz pećnice neodoljiv su spoj, vjeruj nam! 

Kad jednom nađeš pravi recept i mjeru koji ti odgovaraju - jer neki vole gušće, neki rjeđe - uvijek ćeš ju raditi na taj način. No, ako u pripremu uključiš pećnicu i gljive, mogao bi rezultat biti i više nego iznenađujuć!

 

Možda vas zanima... Aromatična zapečena palenta sa sirom Recepti

 

Nakon što ju skuhaš na omiljeni način, ubaci je u pećnicu, a za kremastiju teksturu dodaj joj maslac i parmezan. Gljive također idu u pećnicu, a peku se dok ne budu hrskave. U ovoj kombinaciji s palentom mogao bi to postati tvoj omiljeni brzinski jesenski ručak.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Sastojci:

  • 450 g gljiva
  • 100 g parmezana
  • 1 šalica palente
  • 6 režnja češnjaka
  • 2 žlice maslaca
  • 4 grančice timijana
  • Maslinovo ulje

Postupak pripreme:

  1. Pomiješaj gljive, timijan i češnjak. Dodaj sol i papar pa maslinovo ulje.
  2. Prebaci ih u posudu za pečenje u jednom sloju i peci na 180 stupnjeva dok se ne ispeku.
  3. U lončiću zagrij četiri i pol šalice vode, dodaj pola količine maslaca i sol. Makni s vatre pa postepeno dodaj palentu i miješaj čitavo vrijeme.
  4. Poklopi lonac (ako je onaj koji može u pećnicu), ubaci u pećnicu i peci oko pola sata. 
  5. Izvadi iz pećnice, dodaj ostatak maslaca i dobro pomiješaj. Kad izvadiš palentu, pojačaj na 200 stupnjeva, peci gljive još pet minuta pa ih izvadi.
  6. Posluži palentu s pečenim gljivama.

 

Možda vas zanima... Genijalna palenta s karameliziranim lukom i šampinjonima Recepti

 

Ima dana kad će ti ovo biti dovoljno, a ima i onih kad ćeš poželjeti još nešto uz ovo slasno jelo. Dodatno ga možeš pojačati pečenim jajem ili sezonskom salatom po želji. Ili, ako je takav dan, oboje dolazi u obzir! 

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.