Recepti 05. listopada 2021.

Panna cotta - talijanski klasik koji obožavamo!

Panna cotta foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Vrhunska slatka delicija od samo nekoliko sastojaka - panna cotta!

Na prvi pogled možda izgleda kao bilo koji običan puding, ali panna cotta je puno više od toga; kremasti bijeli desert u obliku tornja preliven umakom od karamele jedna je od najukusnijih poslastica tradicionalne talijanske kuhinje. Potječe iz regije Piemont, no slični deserti na bazi vrhnja postoje i u Francuskoj, Engleskoj i Grčkoj. Sintagma panna cotta u prijevodu znači kuhano vrhnje, a u osnovi je riječ o jednostavnoj mješavini zaslađenog vrhnja i želatine. 

Tradicionalni talijanski recepti za panna cottu sadrže slatko vrhnje, šećer i želatinu, no s vremenom su se pojavile brojne verzije slastice koje su se prilično udaljile od izvornog koncepta. Varijacije se mogu napraviti u osnovnom receptu, ali i u umaku: tradicionalni umak od karamele može se zamijeniti umakom od jagoda, malina, čokolade, a postoje i mnoge neobične verzije s cimetom, anisom ili lavandom. 

Tradicionalni talijanski desert

Danas gotovo da i ne postoji talijanski restoran srednje klase koji panna cottu nije uvrstio na jelovnik. Kuhar s tri Michelinove zvjezdice Enrico Crippa, na primjer, pretvorio je ovaj pristupačan desert u minijaturno umjetničko djelo inspirirano Matisseom. Maurilio Garola iz restorana Ciau del Tornavento koji se nalazi u Albi, panna cottu je pretvorio u sladoled ukrašen laticama bijelog tartufa. Postoje i slane inačice panna cotte; s umakom od parmezana i krušaka, šafrana, bosiljka i začinskog bilja, cvjetače, bundeve i ružmarina, kurkume i mente. 

 | Author: Shutterstock Panna cotta s karamelom, foto: Shutterstock

Posluživanje

Pana cotta se zbog svoje jednostavnosti odlično sljubljuju s različitim okusima i aromama, poput svježe mente, maline, marelice i amaretta. Alan Murchison panna cottu priprema s bijelom čokoladom, chef Josh Eggleton koristi karamelu, a Greg Malouf radi cvjetnu panna cottu s dodatkom ruže i mlaćenice. Chef Vineet Bhatia spaja svoju zanimljivu panna cottu od kardamoma s breskvama na žaru i bijelom čokoladom. Jedno je sigurno, većina začinskog bilja i slatkih začina odlično se slaže s panna cottom. Možeš isprobati verziju s lavandom, cvijetom bazge ili medom.  

Pravilna priprema

Obilježje savršeno pripremljene panna cotte je njena stabilnost (nakon što se izvadi iz kalupa). Ako se previše ljulja, možeš biti sigurna da je kuhar pretjerao sa želatinom. Panna cotta ne smije biti gumasta i ljepljiva. Izazov za slastičare jest smanjiti količinu zgušnjivača što je više moguće, bez narušavanja konzistencije i kremastosti. Tajna je u tome da nikada ne prelaziš 8 grama želatine na svakih 500 grama tekućine. Odabir sastojaka veoma je bitan, pa uvijek odaberi kvalitetne sastojke poput visokokvalitetnog svježeg vrhnja i prirodnog zrna vanilije.

 | Author: Shutterstock Posluživanje panna cotte, foto: Shutterstock

Možeš ju pripremiti unaprijed!

Dobre vijesti dolaze za sve one koji vole kuhati unaprijed. Panna cotta je vrlo jednostavna za pripremu i može se napraviti dan prije, radi uštede vremena. Priprema je brza, a nakon što se ohladi u hladnjaku, spremna je za posluživanje. Panna cotta se može čuvati u hladnjaku najviše tri do četiri dana, dobro prekrivena plastičnom folijom.

Isprobaj odlične recepte za panna cottu:

 

Možda vas zanima... Najjednostavnija verzija panna cotte s jagodama Recepti Možda vas zanima... Slatko, kiselo, kremasto: Panna cotta s breskvama Kolumne Možda vas zanima... Panna cotta od mliječne i bijele čokolade (s malinama) Kolumne Možda vas zanima... Jednostavna panna cotta za lijeno popodne Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.