Recepti Gastro zvijezda 2023. 12. prosinca 2023.

Patka na međimurski - specijalitet po receptu Milice Šundov Šupe

foto: Neva Žganec/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Milica Šundov Šupe, autorica bloga "Mily food", u finalu je izbora Gastro zvijezda 2023. u kategoriji Tradicionalna kuhinja. Milica nam je pripremila međimurski specijalitet - patku s heljdom.

Milica na svom blogu "Mily food" ima pravu riznicu tradicionalnih recepata, a za Gastro zvijezdu odabrala je jedan poseban. Radi se o patki pripremljenoj na međimurski način u kombinaciji s heljdom i crvenim kupusom. Osim kao prilog, heljda je poslužila i kao punjenje za patku što joj je dalo posebnu aromu, a kako je Milica pripremila ovo fino jelo, pogledaj u nastavku.

Milicu i njezin blog podrži svojim glasom ovdje!

Sastojci:

  • 1 patka oko 1,8 kg
  • 20 dkg heljdine kaše
  • 0,5 - 1 dcl ulja
  • 1 veća glavica luka
  • 1 lisnati celer
  • 1 crvena paprika
  • 1 vezica peršina METRO Chef
  • Sol
  • Papar METRO Chef
  • Timijan METRO Chef
  • Crvena blaga paprika METRO Chef
  • 1 pačja jetrica
  • 1 naranča
  • 2 zelene jabuke
  • 1/ 2  glavice crvenog kupusa

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

Priprema:

  1. Patku dobro očistite, operite i posušite, pa posolite i natrljajte s blagom crvenom paprikom.
  2. Patkina krila omotajte aluminijskom folijom da ne izgore.
  3. Heljdinu kašu očistite i operite u puno mlake vode.
  4. Stavite heljdu u zdjelu, dodajte celer i pačji vrat, prelijte vodom i stavite kuhati dok vam heljda ne bude napola kuhana, oko 20 minuta. Skuhanu heljdu procijedite.
  5. Na maslinovom ulju staklasto propirjajte nasjeckani luk, stabljiku lisnatog celera i pola sitno narezane crvene paprike.
  6. Dodajte jetricu, heljdu i sitno sjeckane jabuke. Sve dobro posolite i popaprite i dodajte malo timijana. Na kraju umiješajte vezicu sitno nasjeckanog peršina.
  7. S pripremljenom smjesom napunite patku, a otvor dobro zatvorite čačkalicama kako nadjev ne bi iscurio tijekom pečenja.
  8. U posudu za pečenje dodajte masnoću pa položite patku tako da prsa budu gore.
  9. Pecite najprije na 200 °C, a nakon 15 minuta patku podlijte vodom i smanjite temperaturu na 180 stupnjeva. Patka ove veličine peče se minimalno 70 minuta.
  10. Za vrijeme pečenja podlijevajte patku s vodom i češće prelijevajte s vlastitim sokom od pečenja.
  11. Dok se patka peče, pripremite još i prilog od crvenog kupusa.
  12. Pola glavice crvenog kupusa rebrasto narežite, pa ga na maslinovom ulju kratko sotirajte tek toliko da omekša.
  13. Dodajte ribanu resku jabuku i prelijte sokom od naranče. Posolite, dodajte papar i timijan. Još kratko promiješajte na vatri i prilog je gotov.
  14. Servirajte cijelu patku s heljdinim nadjevom i crvenim kupusom i prelijte sokom od pečenja.

 | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL  | Author: Neva Žganec/PIXSELL foto: Neva Žganec/PIXSELL

Partner projekta u kategoriji Tradicionalna kuhinja je METRO.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.