Recepti 29. ožujka 2023.

Pinca za odrasle – s vinom i rumom

Pinca
Pinca - aromatično slatko pecivo idealno za uskrsni doručak foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj put donosimo recept za pincu koji sadrži malo crnog vina i ruma – koji se fino sljubljuju s ostalim sastojcima i daju ovom uskrsnom kolaču, odnosno pecivu posebnu aromu

Kada domom zamiriše slatkasta uskrsna pinca nitko ne ostaje ravnodušan. Malo je onih koji je ne vole jer pinca, sirnica ili pogača, u sebi sadrži toliko mirisa i okusa da ćeš ju naprosto obožavati.

Za razliku od ostalih uskrsnih peciva ona je slatka, ali ne jako pa je većina ni ne smatra kolačem. Sočna i mekana, idealna je uz kavu i čaj, a često je i neizostavan dio košare koja se nosi u crkvu na blagoslov - pa prema tradiciji se jede među prvim namirnica na sam Uskrs. To je, također, tradicionalni dodatak uskrsnom doručku.

 

Uskrsna pinca Možda vas zanima... SLATKI USKRS Pinca koju ćeš obožavati Kolumne

 

Premda pinca može trajati i nekoliko dana i ostaje sočna i mekana - sumnjamo da je kod ikoga izdržala dulje od jednog dana. Donosimo recept za pincu za odrasle jer sadrži malo crnog vina i ruma - koji se fino sljubljuju s ostalim sastojcima i daju ovom uskrsnom kolaču, odnosno slatkom pecivu posebnu aromu!

 | Author: Shutterstock Pinca - dizanje na toplom prije pečenja foto: Shutterstock

Pinca s vinom i rumom

Sastojci:

  • 500 g oštrog brašna
  • 150 g maslaca
  • 160 g šećera u prahu
  • 40 g svježeg kvasca
  • 1 žličica soli
  • 125 ml mlijeka
  • 1/8 litre crnog vina
  • 1 čašica ruma
  • 6 žumanjaka
  • 1 jaje
  • naribana korica neprskanog limuna
  • 1 omot vanillin šećera
  • žutanjak za premazivanje
  • maslac
  • brašno za kalup

 

Možda vas zanima... Makovnjača, kuglofi, štrudle i rolade - što se slatkog kod vas priprema za Uskrs? Špajza

 

Postupak:

  1. Namrvi kvasac u mlako mlijeko, dodaj malo brašna i šećera pa pomiješaj. Stavi na toplo da uzlazi.
  2. Prosij brašno na radnu površinu i u sredini načini udubinu. U nju stavi uzašli kvasac. Dodaj ostale sastojke pa dugo i čvrsto mijesi. Pokrij zagrijanom krpom i drži na toplom mjestu minimalno pola sata da tijesto uzdigne.
  3. Premijesi i podijeli u tri dijela. Svaki dio oblikuj kao kuglu. Pokrij ih zagrijanom krpom i drži na toplome još barem 20 minuta da uzdigne.
  4. Stavi ih na namašćeni lim i premaži žumanjkom.
  5. Čvrstim škarama zareži tijesto triput od sredine prema vanjskom rubu. Neka još malo stoji na toplom da još uzađe pa peci otprilike 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. 
  6. Tijesto ne smije biti previše lagano, nego više gusto.

Pinca | Author: Shutterstock Pinca na uskrsnom stolu foto: Shutterstock

 

Pinca bez jaja Možda vas zanima... Savršena pinca bez jaja s batatom Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:09 29. Ožujak 2023.

    super