Recepti 13. ožujka 2024.

Pripremi flamenco jaja, jelo koje će te oduševiti okusima

flamenco jaja
Flamenco jaja - odličan tradicionalan recept iz španjoslke pokrajine Andaluzije foto: Instagram @thetaylortable
gastro postao gastro.24sata.hr
Listajući španjolske kuharice primijetili smo da su zvijezde mnogih jela - skromna, ali tako svestrana jaja. I zato ti donosimo jedan takav recept, za flamenco jaja, koji će te izuti iz cipela

Kad otvoriš bilo koju kuharicu s tradicionalnim španjolskim receptima pronaći ćeš hrpu jela u kojima su jedan od sastojaka jaja, ali ne samo da su jedan od sastojaka već – zvijezde jela.

Danas donosimo jedno takvo jelo – flamenco jaja, koje može biti bogat doručak za one koji se bude jako gladni ili pak odličan ručak ili večera. A i za brunch su savršena.

 

Tortilla de patatas Možda vas zanima... Španjolska tortilja od krumpira, pršuta i začina Recepti Možda vas zanima... Tost s rajčicom - brzi španjolski doručak Kolumne

 

Flamenco jaja - jelo s karakterom

Aromatična flamenco jaja poznato su jelo iz španjolske pokrajine Andaluzije, a pripremaju se po tradicionalnom receptu koji uspijeva svaki put. Jelo je baš jako ukusno, puno snažnih, odvažnih okusa jer flamenco je, kao što znamo, tradicionalni španjolski ples pun strasti. E baš su takva i flamenco jaja. Obavezno ih probaj!

flamenco jaja | Author: Instagram @thetaylortable Flamenco jaja foto: Instagram @thetaylortable

Flamenco jaja

(2 osobe, srednje zahtjevno, 20 minuta)

Sastojci:

  • 4 rajčice
  • 100 g svježeg choriza
  • 150 g graška
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • Slatka i ljuta paprika
  • 2 krumpira
  • 3 jaja
  • sol
  • ulje
  • sherry ocat
  • serrano šunka (ili bilo koja domaća šunka ili pršut)

 

Možda vas zanima... Španjolski lonac – bolji i od domaćeg gulaša Recepti

 

Postupak:

  1. Prvo u posoljenoj vodi skuhaj grašak 10 minuta dok ne omekša. Ocijedi i stavi sa strane. Ovo vrijedi za zamrznuti grašak, ako koristiš svjež samo ga kratko blanširaj par minuta, a ako koristiš onaj iz konzerve – lagano ga poprži na tavici na malo maslinova ulja ili.
  2. Rajčice prereži (znamo da ima sada ni blizu nije sezona, ali u ovom jelu i takve će funkcionirati, no možda su trenutačno ukusnija opcija pelati iz konzerve), izvadi im pulpu i naribaj na ribež (možeš se odlučiti i za pasirane rajčice iz tetrapaka ili konzerve).
  3. Luk sitno nasjeckaj. U tavi na malo ulja pirjaj luk na srednje jakoj vatri zajedno s nasjeckanim češnjevima češnjaka 10 minuta (kontroliraj temperaturu i miješaj da ne zagori).
  4. Dodaj chorizo ​​narezan na male kriške (ako nemaš chorizo, bit će  dobra bilo koja svježa ljuta kobasica za pečenje), zajedno sa sušenom slatkom i ljutom paprikom. Dobro promiješaj da se svi sastojci sjedine. Na kraju ulij malo sherry octa.
  5. Dodaj rajčicu i dinstaj još 10 minuta na srednjoj vatri.
  6. Dodaj grašak i narezanu serrano šunku i nastavi dinstati i miješati još 10-ak minuta.
  7. Krumpir nareži na sitne kockice i poprži ga.
  8. Posljednji korak je priprema prženih jaja na oko.
  9. Kada imaš sve spremno, sastavi jelo. Prvo stavi krumpir te ga pomiješaj sa smjesom kobasice, graška, rajčice i luka koju smo dinstali. Na vrh idu jaja na oko.
  10. Druga mogućnost je smjesu rajčice i krumpira staviti u vatrostalnu i peći 5 minuta, s tim da prije pečenja razbiješ jaja na vrh i pustiš da se ispeku u pećnici.
  11. Ne zaboravi poslužiti s nekim dobrim hrskavim kruhom koji ćeš moći lijepo umakati u umak.

I, što kažeš, kada ćeš pripremiti ovaj recept za flamenco jaja?

flamenco jaja | Author: Instagram @thetaylortable Flamenco jaja foto: Instagram @thetaylortable

 

Možda vas zanima... Tarta de Santiago - španjolska torta od tri sastojka Kolumne Možda vas zanima... Vrući ljetni okusi: Španjolska piletina sa sedam začina Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.