Recepti 06. ožujka 2023.

Pureći curry s bademima osvaja na prvi zalogaj

Pureći curry
Pureći curry foto: Bruna Branco/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Baršunasto gladak i nježno začinjen, curry izvlači ono najbolje iz puretine dok mu bademi daju hrskavost i orašastu aromu

Bilo da se odlučiš ciljano pripremiti ovo jelo, ili ti je ostalo puretine od nekog prethodnog obroka, postoji duga tradicija recepata koji uključuju kombinaciju curryja s puretinom - uz razne druge dodatke i začine. 

Slatkasti začini, primjerice, poput slatkog curryja u ovom slučaju, prikladni su za svako doba godine, a posebno za zimske mjesece, kad se blaga toplina čilija može prilagoditi svačijem okusu. Izvrsno kod ovog recepta je i to što možeš napraviti nekoliko koraka unaprijed - poput povrtnog temeljca.

 

Svinjeći odrezak Možda vas zanima... Odrezak na povrću s curryjem, jelo puno boja i okusa Recepti

 

Uz puretinu i curry savršeno pašu mnogi začini, ali najčešće su to kumin, korijander, garam masala i kardamom, te svježi đumbir. Ovisno o okusima možeš začiniti jače ili slabije - no u svakom slučaju ovo će jelo ‘zagrijati’ baš svakoga. Ono što nam se posebno sviđa jest kombinacija namirnica koju mogu konzumirati i dijabetičari.

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Curry prah foto: Karolina Grabowska/Pexels

Pureći curry s bademima

Sastojci (za 4 osobe):

  • 200 g basmati riže
  • 600 g purećeg filea
  • 300 g sjeckanih pelata iz konzerve
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 4 žlice ulja
  • sol i papar
  • curry u prahu
  • 150 ml povrtnog temeljca
  • 50 g badema narezanih na štapiće 
  • 50 ml slatkog umaka od čilija

 

Možda vas zanima... Za ručak pripremi odličan curry od kozica Kolumne

 

Priprema:

  1. Skuhaj rižu u posoljenoj vodi prema uputi s pakiranja. Meso operi, posuši i nareži na trakice. Luk i češnjak oljušti te nasitno nasjeckaj.
  2. U woku zagrij 2 žlice ulja pa na njemu uz miješanje poprži meso. Izvadi ga, masnoći od pečenja dodaj još 2 žlice ulja, zagrij ga i na njemu na staklasto propirjaj luk i češnjak.
  3. Zatim dodaj nasjeckani pelat, pospi ga curryjem i propirjaj. Dolij juhu i ostavi umak da lagano vrije oko 3 minute, a zatim dodaj meso i bademe te sve kuhaj još 3 minute.
  4. Curry začini slatkim umakom od čilija, solju i paprom pa ga posluži uz basmati rižu, te ukrasi listom korijandra ili peršinom.

 

Možda vas zanima... Curry - od paste do ručka za četiri osobe Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.