Proljeće je već lagano pokucalo na vrata, no mi smo u mislima na ljeto i fina, jednostavna a tako ukusna jela mediteranske kuhinje. Ova riba pečena u tavi s cherry rajčicama neodoljivo nas podsjeća na tople dane, no idealna je bilo kada jer je prozračno, savršeno jelo.
Uz to je i prilično zdravo jelo pa mu je teško odoljeti. Uostalom, kada su glavni sastojci riba i povrće te kada je gotovo za manje od 30 minuta, uz sve to sa samo jednom posudom koju treba očistiti – sve to ga čini najboljim obrokom za jednu od onih večeri u kojima samo trebate staviti nešto hranjivo na tanjur - što prije!
Zapečena riba s mini rajčicama
Sastojci (za 4 osobe):
- 400 g mini rajčica
- 500 g ribljeg fileta (oslića ili slične bijele ribe)
- 150 g kiselog vrhnja
- ½ vezice mladog luka
- 2 češnja češnjaka
- 4 kriške tosta
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 50 g naribanog sira
- 100 ml bijelog vina
- sol i papar
Priprema:
- Rajčice i mladi luk očisti i isperi pa rajčice nareži na četvrtine, a luk na kolutiće. Češnjak oljušti i nasjeckaj. Tostu odreži koricu pa ga nareži na kockice.
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Oslić isperi, posuši te posoli i popapri, pa potom poslaži u vatrostalnu zdjelu te sve premaži s vrhnjem.
- Po ribi rasporedi luk, češnjak i rajčice. Pospi je kockicama tosta, peršinom i sirom, podlij vinom te peci u pećnici 30 minuta.