Ljeto je idealno za uživanje u jednostavnim, ali slasnim zalogajima, a upravo takvi bit će i jednostavni zalogaji u kojime je glava zvijezda pašteta od srdela
Ovo jelo bit će idealna ideja kada ti od ručka ostane srdela ili kada svoje najdraže poželiš počastitisuper jednostavnim, ali tako ukusnim jelom. Pašteta od srdela može se poslužiti uzhrskavi tostirani kruh, krekere ili grisine. Dodati joj možeš pečenu svježu rajčicu i nešto aceta balsamica, pa navaliti na sjajne zalogaje prepune okusa.
Također, kod pripreme paštete, svakako joj možeš dodati i malo češnjaka te na kraju sve posipati svježim peršinom i poprskati maslinovim uljem.
Gotova domaća pašteta od srdela može stajati u hladnjaku do 3 dana ili u zamrzivaču do mjesec dana. Ovu paštetu možeš napraviti i od sardina iz konzerve.
Srdele
foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Ne gasi ekran dok kuham
Pašteta od srdela
12 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Srdela
350
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Luk
1
kom
Vlasac
1
žličica
Chili u prahu
1
prstohvat
Maslac
70
g
Maslinovo ulje
3
žlica
Sok od limuna
Postupak
Očisti i filetiraj srdele, oguli i nasjeckaj luk. Maslac izvadi iz hladnjaka. Zagrij pećnicu na 180°C.
U posudu za pečenje složi srdele u jednom sloju, posoli ih, popapri te peci 8 minuta.
Srdele izvadi iz pećnice te pusti da se ohlade na sobnu temperaturu. Izgnječi ih vilicom ili miksaj s lukom i vlascem, čilijem, maslacem i maslinovim uljem dok smjesa ne postane glatka, ali još pomalo zrnasta. Dodaj malo limunova soka te kušaj i dodaj još soli, papra, čilija u prahu i/ili limunova soka prema ukusu.
Gotovu paštetu stavi u zdjelicu, poklopi te je dobro ohladi prije posluživanja.