Slatki klasik turske kuhinje (tradicionalna je i u Grčkoj, Bliskom Istoku, ali i u BiH te kod nas), baklava, jedna nam je od omiljenih slastica. I zapravo je vrlo jednostavna za napraviti.
Baklava - tisuću slatkih kombinacija
Baklava se puni orašastim plodovima (najčešće su to orasi, lješnjaci, pistacije, bademi) – jednom vrstom ili kombinacijom, a može se dodati i voće poput višanja, ali i griz, krem sir… Još kad složiš svoju kombinaciju začina – dobiješ baklavu u tisuću kombinacija!
Osim orašastih plodova u baklavu idu – kore za baklavu (ma sasvim dobre su i one iz supermarketa), maslac, šećerni sirup. Maslacem se premazuju kore kada se slaže baklava – time kore dobivaju posebno fin okus, ali i dodatni hrskavost prilikom pečenja.
Među našim favoritima među baklavama definitivno je ova baklava s pistacijama i narančom – ova kombinacije oduševljava na prvu. Pistacije su nam ionako najdraži orašasti plod, a slatkoća i svježina naranče daje joj posebnu draž!
Baklava s pistacijama i narančom
(12 porcija, srednje zahtjevno, 70 minuta – 20 minuta slaganje, 50 minuta pečenje)
Sastojci:
- 3 šalice pistacija (1 šalica = 250 ml) – neslanih, oguljenih
- 1 žličica cimeta u prahu
- 1 pakiranje gotovih kora za baklavu
- 240 g maslaca, rastopljenog
- 1 naranča – naribana korica i sok
- ¾ šalice šećera
- ¾ šalice vode
- 1/3 šalice meda
- 1 žličica narančine vodice
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 175 stupnjeva.
- Lagano namasti pleh dimenzija cca 23x33 cm.
- Pistacije i cimet stavite u multipraktik ili sjeckalicu. Trebaš dobiti sitno sjeckane pistacije.
- Na dno pleha stavi dvije gotove kore. Premaži ih rastopljenim maslacem. Dodaj dio nasjeckanih pistacija.
- Ponovi postupak – 2 kore, maslac, pistacije… sve dok ne potrošiš sve sastojke.
- Na vrhu neka budu 2 kore koje također treba premazati maslacem.
- Nareži baklavu prije pečenja.
- Peci 45-50 minuta, odnosno dok vrh ne dobije zlaćano-smeđu boju i tijesto se ne počne lagano odvajati od rubova pleha.
- Dok se baklava peče, iscijedi sok od naranče te naribaj koricu. Stavi u lončić i dodaj šećer, vodu, med i narančinu vodicu (ukoliko nemaš narančinu vodicu, dodaj još malo korice i soka od naranče).
- Pusti da zavrije i ostavi da ključa 10-ak minuta. Makni s vatre i stavi sa strane.
- Topli sirup prelij preko vruće baklave i dva navrata. Prelij polovicu te pričekaj da se upije dok ne preliješ ostatak sirupa.