Kolumne 11. prosinca 2018.

Čisto zadovoljstvo: Geeketina zdrava baklava

foto: Geeketa
gastro postao gastro.24sata.hr
Nikada nisam voljela baklavu. Slatko, slatko, slatko. Jedino što bi se osjetilo pod jezikom bio bi okus bijelog kristalnog šećera. Iskreno, jela sam ju možda jedan dva puta kao dijete a sada mi je baš došla na ideju neka zdrava, lagana, citrusna a opet “Božićna baklava”. Naravno, morala bi to biti zdrava baklava.

Pa, možeš misliti smijeha kada sam rekla ljudima da radim zdravu baklavu.  Pa eto, napravila ja. I ostala baš oduševljena. Jedan trokutić ove slastice je toliko lagan da sam pojela tri odmah čim se ohladila. Meni je baš super.

Vi se poigrajte s okusima i pripazite na količinu tekućine koju dodajete jer netko voli da je više vlažno netko manje. Ja sam sve zasladila “Sweet like sugar” šećerom od stevije koji je meni novo otkriće jer je super za zube i ne podiže razinu šećera u krvi. (nije reklama niti slično, samo moja preporuka i moje iskustvo) no vi možete dodati i steviju tekuću ili nešto slično.

 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

SASTOJCI:

1 pakiranje kora za savijače (mogu obične, mogu integralne a fine su i heljdine ako pronađete), 250 g mljevenih oraha, 100 g krupno sjeckanih pistacija, 200 g prženih lješnjaka, šaka suhoga voća po izboru (grožđice, brusnice), 50 g krupno sjeckane ili ribane tamne čokolade (min 70% kakaa), 125 g maslaca, 2 srednje velike jabuke, korica jedne naranče, aroma vanilije, aroma ruma, cimet u prahu, muškatni oraščić u prahu, 1 limun, pola naranče, 500 ml vode, 8 žlica šećera od stevije (sweet like sugar zrnati šećer teksture kao bijeli) ili tekuće stevije ili drugog zaslađivača po želji

 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

 

POSTUPAK:


Vodu i zaslađivač, malo arome vanilije i krišku limuna ubacite u posudu pa kuhajte dok se šećer ne otopi.  Orašide sameljite srednje krupno, a pistacije ostavite malo krupnije. Može i sve na istu veličinu, to je na vama. Jabuke naribajte pa malo zasladite sa žlicom stevije i posipajte cimetom u prahu. U mljevene orašide dodajte isto žlicu stevije. Ako nećete dodavati šećer u orašide i jabuke, može i tako. Onda samo više zasladite vodu koju ćemo presipati preko baklave. Ono zbog čega je ova baklava – zdrava baklava i jest to što smo ju zasladili stevijom ili zaslađivačem bez kalorija a osim toga sadrži orašide, tamnu čokoladu i začine koji su zdravi.

Maslac otopite i dodajte u njega aromu vanilije i aromu ruma. Pripremite četkicu za premazivanje. Veliku tepsiju (onu iz pećnice) namastite maslacem pa složite jednu koru. Opet premažite maslacem i stavite iduću koru. Na drugu koru rasporedite malo jabuke. Na treću stavljamo orašide i posipamo prethodno rezanom tamnom čokoladom i koricom naranče. Dalje slažemo kao i prvi puta.

 

Možda vas zanima... Geeketa: Ona je pravi gastro geek Špajza

 

Dakle, prvo prazna kora samo s maslacem, na drugu malo jabuke, na treću orašidi, čokolada i narančina korica s time da se svaka kora neovisno o nadjevu premazuje bogato maslacem. Slažemo tako 3 kore dok ne potrošimo sve kore. Ja sam imala 3 kore 4 puta. Znači 12 kora s time da samo prva dva sloja imaju jabuke. Mislim da nije toliko bitno u koje slojeve stavljate jabuke, ali nemojte ubaciti sve skupa više od dvije naribane jabuke jer će biti prevlažno. Iako bi idući puta stavila jabuke možda negdje na sredini jer mi je ovako dno baklave bilo dosta vlažno. Po želji možete ubaciti i maka ako volite. Ja nisam.

Završni sloj premažemo bogato maslacem pa baklavu izrežemo. Prvo na “kocke” pa onda svaku kocku na pola da dobijemo trokute i naredamo tanko rezane kriške limuna i naranče. Pečemo na 200 stupnjeva oko 20 minuta pa još smanjimo na 180 stupnjeva 10-ak minuta ili dok zadnja korica nije hrskava i ne potamni. Izvadimo baklavu van i odmah zalijemo vodom sa šećerom. Stavimo na hladno. Ili u hladnjak ili sada u zimu, vani ako imate balkon ili terasu.

 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

 

Kada je zdrava baklava skroz hladna vadimo trokutiće i uživamo u sočnosti i okusu orašida, jabuka, cimeta i vanilije. A kada još osjetimo aromu naranče i čokolade i znamo da je zaslađeno sa zdravim šećerom ma ima li boljeg osjećaja. Mljac! 

 

Možda vas zanima... Geeketine praline s tamnom čokoladom i kikirikijem Kolumne

 

Druge Geeketine recepte potražite na njenom blogu, Facebook i Instagram profilu!

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.