Recepti 25. travnja 2023.

Savršeno kremaste penne s umakom od mladog graha

Penne s umakom od graha
Penne s umakom od graha foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Uvjerili smo se da je bijeli grah izvrstan za pripremu variva, priloga i raznovrsnih salata, no ovaj put smo se odlučili 'testirati' ga s tjesteninom – uz slaninu, celer, maslinovo ulje i parmezan dobili smo savršene okuse prave talijanske kuhinje!

Što se povrća tiče, veliki smo obožavatelji mahunarki svih vrsta.  Ne samo da su svestrane, nego su i jeftine, a bogate vitaminom C, kalijem i vlaknima. Jesmo li spomenuli da su i ukusne? 

Primjerice, trebaš li nešto hrskavo u krumpir salati? Dodaj malo zelenog graha. Svinjski file na žaru kojem je potreban ‘ljetni okus’? Recepti s grahom pravi su izbor.

Toliko volimo recepte s grahom da smo sigurno izmislili desetke zaokreta u jelu tijekom godina. Volimo ih u svakom pogledu, a svi ti recepti imaju jednu zajedničku stvar: prokleto su ukusni!

 

Pappardelle s tunom i bijelim grahom Možda vas zanima... Svilenkaste pappardelle s tunjevinom i bijelim grahom Recepti

 

Bijeli grah izvrstan je za pripremu variva, priloga i raznovrsnih salata, a ovaj put smo se odlučili spojiti ga s tjesteninom. Uz dodatak slanine, celera, maslinovog ulja i parmezana dobili smo savršene okuse prave talijanske kuhinje! 

 | Author: Shutterstock Penne s umakom od graha foto: Shutterstock

Tjestenina s umakom od mladog graha

Sastojci za 4 osobe:

  • 50 g slanine
  • luk
  • 100 g stabljika celera
  • 1 feferon
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 200 g mladog bijelog graha
  • 80 ml balzamičnog octa
  • 50 ml juhe
  • 500 g penna ili peneta
  • 40 g ribanog parmezana
  • sol i papar

 

Juha od kiselog kupusa i graha Možda vas zanima... Divna juha od kiselog kupusa i graha Recepti

 

Postupak:

  1. Izreži na kockice 50 g slanine. Oljušti i nasjeckaj luk. Očisti i operi 100 g stapki celera pa ga ukoso nareži na tanke ploške. Očisti, operi i nareži na trakice 1 feferon.
  2. Zagrij 2 žlice maslinova ulja pa na njemu uz miješanje 4 minute pirjaj pripremljenu slaninu, luk, celer i feferon. Ocijedi 200 g mladog (još zelenkastog) kuhanog bijelog graha i dodaj smjesi koja se prži.
  3. Podlij grah balzamičnim octom te potom ulij i 50 ml juhe, posoli i popapri prema ukusu te dodaj malo šećera. Ostavi umak da krčka 8-10 minuta na slaboj vatri.
  4. U međuvremenu skuhaj al dente 500 g tjestenine u dosta posoljene vode. Ocijedi tjesteninu te ju pomiješaj s umakom od graha, dodaj 40 g ribanog parmezana i po potrebi dosoli te dodaj malo vode od kuhanja tjestenina ako je umak pregust.

 

Možda vas zanima... Kakav spoj: Bijela pizza s grahom i špinatom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.