Recepti 04. prosinca 2019.

Slasne polpete od pire krumpira i sira

foto: Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ne znaš što napraviti s pire krumpirom dan poslije, a ne voliš ga podgrijavati, ovo je savršeni recept za tebe!

Često se desi da ljudi prilikom spremanja pire krumpira pomalo pretjeraju s dozama te završe s količinom pire krumpira dovoljnom za nahraniti još jednu ili dvije osobe. Ako je to slučaj i kod tebe ovaj recept olakšat će ti spremanje jela sljedećeg dana.

Polpete od pire krumpira i sira savršen su topli i hrskavi obrok za koji ćeš upotrijebiti sve ostatke od dana prije, a uz samo dvije nove namirnice dobiti kompletno novo jelo.

 

Možda vas zanima... Brzi i ukusni popečci od krumpira i poriluka Recepti

 

Sastojci:

  • 600 grama pire krumpira
  • 75 grama naribanog cheddar sira
  • 2 nasjeckana mlada luka (proizvoljno)
  • 1 lagano tučeno jaje 
  • 3 žlice brašna (za smjesu)
  • 50 grama brašna (za kasnije)
  • biljno ulje (za prženje)
  • kiselo vrhnje (za posluživanje)

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli zajedno promiješaj pire krumpir, sir, mladi luk, jaje i tri žlice brašna.
  2. Dobivenu smjesu podijeli na 12 jednakih dijelova. Od svakog napravi kuglicu koju potom razvaljaj u malenu polpetu.
  3. Ostatak brašna (50 grama) stavi u plitku posudu. Svaku polpetu s obje strane stavi u posudu i utrljaj u brašno.
  4. Zagrij 3 do 4 žlice biljnog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Mora biti dovoljno ulja kako bi dno tave bilo premazano.
  5. Peci 2 do 3 palačinke zajedno ili onoliko koliko ti ih stane u tvoju tavu. Peci ih dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave s obje strane, otprilike 3 do 4 minute. Po potrebi dodaj još ulja nakon što ispečeš "prvu turu." Nemoj pretrpavati tavu i nemoj okretati palačinke prerano.
  6. Prebaci palačinke na tanjur obložen papirnatim ručnikom i odmah ih pospi solju.
  7. Palačinke s krumpirom posluži uz kiselo vrhnje i ukrasi dodatno nasjeckanim mladim lukom. Dobar tek!

Napomena: Ostaci pire krumpira varirat će u konzistenciji ovisno o tome koliko vrhnja, mlijeka ili rastopljenog maslaca si dodala kada si ga spremala. Ako smjesa s pire krumpirom izgleda previše suho i ne drži se zajedno, dodaj još jedno jaje. Ako izgleda previše mokro, dodaj još jednu žlicu brašna, sve dok smjesa ne postane kohezivna.

 

pečeni krumpir Možda vas zanima... Ovo su dvije najbolje verzije pečenog krumpira Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.