Recepti 03. siječnja 2017.

Starinska mađarica: Povratak u sretno djetinjstvo

foto: Marija Štefek Rukavina
gastro postao gastro.24sata.hr
Mađarica je nezaobilazan kolač na svakom blagdanskom ili slavljeničkom stolu. Ovaj put ga prema receptu starijem od stotinu godina priprema naša nova blogerica Marija Štefek Rukavina!

Poslije bakine smrti, među njezinim molitvenicima našla se stara, požutjela bilježnica krhkih listova ispisanih krasopisom. Puna je dragocjenosti: razne starinske torte, medenjaci, paprenjaci, šaumrolne, snježne grude (šnenokle), madlene, kremaste i prhke pite.

 | Author: Marija Štefek Rukavina foto: Marija Štefek Rukavina

Među njima i ova posebna, pod nazivom Mađarska pita. Baka nije pripremala takve kolače. Mijesila je domaću tjesteninu i dizana tijesta, kuhala brza i jednostavna, sirotinjska jela da što lakše i izdašnije nahrani svoju obitelj. No, bila je dovoljno mudra sačuvati knjižicu svoje starije rođakinje.

Primijetit ćete, u filu ove mađarice nema maslaca. I meni je to zapalo za oko. Pomislila sam, možda je greška? No odlučila sam je napraviti baš po receptu, kako piše. I nisam pogriješila. Bila je sočna, ukusna, baš onako kako treba. U filu je dosta šećera, to fil čini kremastijim, no ako ne želite toliko šećera svakako možete smanjiti količinu a na kraju, kao u klasičnim receptima, dodati maslac.

Bako, hvala ti. Ovu sam mađaricu pripremila za tebe.

 | Author: Marija Štefek Rukavina foto: Marija Štefek Rukavina

VRSTA JELA: desert
VRIJEME PRIPREME: preko 1 sat
TEŽINA: srednje zahtjevno
ZA KOLIKO OSOBA: 10 

SASTOJCI:

KORE:

  • 600 g brašna
  • 50 g svinjske masti
  • 200 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 mala žlica sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 1 čašica kiselog vrhnja


FIL:

  • 1 l hladnog mlijeka
  • 400 g šećera
  • 50 g kakaa u prahu
  • 100 g brašna


GLAZURA:

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 4 žlice ulja


POSTUPAK
1. Pećnicu zagrijte na 180°C. Pripremite 1 ili bolje 2 velika lima za pečenje (najveća od štednjaka, dimenzija 38x40 cm ili koji drugi, otprilike jednake površine) i nekoliko papira za pečenje 2 – 3 cm većih od željene veličine kore.

2. Mast utrljajte u brašno. Dodajte sve suhe sastojke i promiješajte. Dodajte razmućena jaja i vrhnje. Vrhnje nemojte sve dodati odjednom. Ovisno o veličini jaja, upijanju brašna i masti, možda vam neće trebati cijela čašica od 180 g. Smjesa treba biti masna i teška no takva da je možete razvaljati i da se ne raspada. Ako vam se smjesa i učini prevlažna, ništa strašno. Dodat ćete još brašna kad budete razvaljali kore.

3. Kako bi sve kore bile jednake veličine, izvažite tijesto a potom razrežite na 6 jednakih komada. Pobrašnite papir za pečenje, tijesto i valjak i razvaljajte koru u pravokutnik debljine oko 2 mm. Dok radite, svako malo provjeravajte je li se tijesto zalijepilo za papir, brašnite i tijesto i papir i valjak da vam se kore ne pokidaju. Za savršenu preciznost možete učiniti i korak više: tijesto razvaljajte veće od željenog pa pomoću noža i ravnala odrežite rubove na željenu veličinu. Tako ćete, kad budete rezali gotov kolač imati manje „loma“, tj. okrajaka bez fila. No ako to i ne učinite, ništa strašno se neće dogoditi. Okrajci su fini, pojedite ih: na rezanje mađarice ionako treba čekati do sutra!

4. Papir s korom pažljivo premjestite na poleđinu lima za pečenje, stavite u pećnicu i pecite. Ovisno o pećnici, trebat će vam oko 5 – 8 minuta. Kore ne smiju potamnjeti zato ih stalno provjeravajte, bez obzira na vrijeme pečenja. U redu je ako malo potamne po nekom rubu. Pečene kore slažite jednu na drugu (može i s papirom za pečenje između) na poseban pladanj. S papirom ćete ih lakše podizati kad ih budete filali, pečene kore su krhke i pazite da ne puknu. Tako ispecite svih 6 kora.

5. Dok se kore hlade pripremite fil. U zdjeli pomiješajte šećer, kakao i brašno. Od odmjerene litre mlijeka odlijte u zdjelu toliko da miješajući napravite glatku smjesu bez grudica. Smjesu potom ulijte u posudu za kuhanje skupa s ostatkom mlijeka i stavite na vatru srednje jačine. Stalno miješajte da brašno i šećer ne „sjednu“ na dno i ne stvore se grudice. Kako se mlijeko zagrijava, smjesa će se polako zgušnjavati. Ukupno vrijeme kuhanja je dobrih pola sata, možda malo više. Kuhajte dok smjesa ne postane gusta, sjajna, srednje čvrsta i glatka, poput pudinga. Gotova je kad postane teško miješati, nekad se počne i primati za dno.

6. Kore filajte vrelom kremom kako bi se bolje prilijepile. Da vam bude lakše, izvažite fil pa masu podijelite s 5. Tu količinu fila svaki put odmjerite u manjoj zdjelici pa nanesite na koru i jednakomjerno razmažite. Ako to ne možete ili ne želite napraviti, opet se ništa strašno neće dogoditi. Mađarica će biti sasvim ukusna i lijepa ako je nafilate i odoka.

7. Nafilanu mađaricu odozgo pritisnite nekim teretom: najzgodnije je staviti lim za pečenje iste veličine i na njega par tanjura ili težu zdjelu. Tako će se fil i kore bolje prilijepiti jedno za drugo. Nek počiva na hladnom par sati ili preko noći.

8. Glazuru stavite na mađaricu najmanje nekoliko sati prije nego ćete je rezati. Na pari rastopite čokoladu (možete i u mikrovalnoj ako ste sigurni da neće izgorjeti), umiješajte ulje, dobro sjedinite pa izlijte na gornju koru.

9. Kad se glazura sasvim ohladi i stisne, mađaricu izrežite i poslužite najdražima.
filu
*Ako želite praviti mađaricu na klasičan način s maslacem u filu, slobodno smanjite količinu šećera na pola a 250 g maslaca umiješajte u fil čim ga skinete s vatre. Ako kore nafilate takvim filom dok je još vreo, ne morate nužno stavljati teret na mađaricu. Fil je dovoljno sočan i lijepo će se primiti za kore. Tako složenu mađaricu možete odmah i preliti glazurom.

Marijine sjajne uratke pratite na njenom blogu Mirisna teka!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.