Recepti 13. lipnja 2018.

Žličnjaci, šnenokle, paradižot: Idealna ljetna slastica!

Žličnjaci-od-snijega
foto: Danijel Berković/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
U kontinentalnoj Hrvatskoj žličnjaci su poznati još i kao šnenokle, na moru se ovaj specijalitet naziva i paradižot.

Nama su šnenokle najdraži recept u borbi protiv ljetnih vrućina, pa ako se slažete s nama, bacimo se skupa na ovaj recept!

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera u prahu
  • 0,5 l mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g keksa petit

 

Šnenokle Možda vas zanima... Jedne, jedine i najdraže šnenokle None

 

Priprema:

  1. Čvrstom snijegu od bjelanjaka dodaje se 140 grama šećera u prahu.
  2. Mlijeko se stavi kuhati u dublji lonac, a kada zavrije u njega se stavljaju žličnjaci od bjelanjaka kojima sam naziv kaže da se odvajaju žlicom. Posudu se zatim pokrije i ostavi da se kuha tri do četiri minute.
  3. Žličnjaci se izvade i poslože u staklenu zdjelu u koju se prethodno stave krupno mrvljeni keksi.
  4. Potom se zamute žumanjci sa 60 grama šećera u prahu dok se ne dobije pjenasta krema te gotovu kremu dodajemo u mlijeko u kojem su se kuhali žličnjaci. Dodajemo vanilin šećer i kuhamo dok se krema ne zgusne. Ne smije se kuhati predugo da se u kremi naprave grudvice.
  5. Gotovu kremu prelijemo po žličnjacima. 


    Ovaj desert se može servirati topao ili hladan, dobar vam tek!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.