gastro postao
U kontinentalnoj Hrvatskoj žličnjaci su poznati još i kao šnenokle, na moru se ovaj specijalitet naziva i paradižot.
Nama su šnenokle najdraži recept u borbi protiv ljetnih vrućina, pa ako se slažete s nama, bacimo se skupa na ovaj recept!
Sastojci:
- 4 jaja
- 200 g šećera u prahu
- 0,5 l mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 250 g keksa petit
Priprema:
- Čvrstom snijegu od bjelanjaka dodaje se 140 grama šećera u prahu.
- Mlijeko se stavi kuhati u dublji lonac, a kada zavrije u njega se stavljaju žličnjaci od bjelanjaka kojima sam naziv kaže da se odvajaju žlicom. Posudu se zatim pokrije i ostavi da se kuha tri do četiri minute.
- Žličnjaci se izvade i poslože u staklenu zdjelu u koju se prethodno stave krupno mrvljeni keksi.
- Potom se zamute žumanjci sa 60 grama šećera u prahu dok se ne dobije pjenasta krema te gotovu kremu dodajemo u mlijeko u kojem su se kuhali žličnjaci. Dodajemo vanilin šećer i kuhamo dok se krema ne zgusne. Ne smije se kuhati predugo da se u kremi naprave grudvice.
- Gotovu kremu prelijemo po žličnjacima.
Ovaj desert se može servirati topao ili hladan, dobar vam tek!