04. siječnja 2016.

Chillinjaci - medenjaci sa chillijem: ovome se nitko nije nadao!

Chillinjaci
Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Većini nas je poznata situacija kad vam na izlasku iz kuće na putu do automobila, posla ili škole, dobra susjeda tutne u ruku topli kolač, keks ili čokoladicu. E pa ova susjeda je izmislila novi kolač, medenjake koji ugodno peckaju!

Klasični medenjaci mogu imati sasvim drukčije lice ako ubacite samo jedan novi sastojak. Pa ako je riječ o ljutoj papričici...

Sastojci:
150 g meda
1 mala žlica sode bikarbone
250 g maslaca
2 kokošja jaja
50 g cimeta
150 g šećera u prahu
500 g oštrog crnog brašna
0.5 kom mješavine začina za medenjake
2 prstohvata chilli papričica u prahu (ovisi koliko osobno volite zaljutiti jelo - ne pretjerujte)

Chillinjaci | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Priprema za 80 chillinjaka:
1. Med zagrijati u mikrovalnoj pećnici, dodati sodu bikarbonu i promiješati. Pazite da vam ne iskipi pjena.
2. Prosijte brašno, dodatjte mu mješavinu začina, prstohvat chilli papričica u prahu, cimet i sve dobro izmiješajte.
3. Maslac pretvoriti u pjenicu pa uz miksanje naizmjence dodavati jaja, šećer, med i brašno sa začinima.
4. Tijesto ostaviti 1 sat u hladnjaku.
5. Zagrijati pećnicu na 170°C.
6. Lim obložiti papirom za pečenje pa slagati kuglice tijesta tako da među njima ostane mali razmak 
7. Peći 10-12 min. na 170°C.
8. Medenjake ukrasiti glazurom (med, štaub šećer i prstohvat chillija - manje nego u tijesto).
9. Vrijeme pečenja prilagodite svojoj pećnici, možda će biti dovoljno i kraće vrijeme od gore naznačenoga.

Budite oprezni pri doziranju jer svakome prija drugačija doza ljutine.
Ako igrom slučaja zapnete, ili ste u cajtnotu a živite u Zagrebu i okoliciuvijek možete nabaviti originalne Chillinjake po nevjerojatno povoljnoj cijeni kod njihove stvoriteljice i autorice, a naše susjede - Tete Ivanke, na telefonu 01-36 35 156. Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.