Klasični medenjaci mogu imati sasvim drukčije lice ako ubacite samo jedan novi sastojak. Pa ako je riječ o ljutoj papričici...
Sastojci:
150 g meda
1 mala žlica sode bikarbone
250 g maslaca
2 kokošja jaja
50 g cimeta
150 g šećera u prahu
500 g oštrog crnog brašna
0.5 kom mješavine začina za medenjake
2 prstohvata chilli papričica u prahu (ovisi koliko osobno volite zaljutiti jelo - ne pretjerujte)
Priprema za 80 chillinjaka:
1. Med zagrijati u mikrovalnoj pećnici, dodati sodu bikarbonu i promiješati. Pazite da vam ne iskipi pjena.
2. Prosijte brašno, dodatjte mu mješavinu začina, prstohvat chilli papričica u prahu, cimet i sve dobro izmiješajte.
3. Maslac pretvoriti u pjenicu pa uz miksanje naizmjence dodavati jaja, šećer, med i brašno sa začinima.
4. Tijesto ostaviti 1 sat u hladnjaku.
5. Zagrijati pećnicu na 170°C.
6. Lim obložiti papirom za pečenje pa slagati kuglice tijesta tako da među njima ostane mali razmak
7. Peći 10-12 min. na 170°C.
8. Medenjake ukrasiti glazurom (med, štaub šećer i prstohvat chillija - manje nego u tijesto).
9. Vrijeme pečenja prilagodite svojoj pećnici, možda će biti dovoljno i kraće vrijeme od gore naznačenoga.
Budite oprezni pri doziranju jer svakome prija drugačija doza ljutine.
Ako igrom slučaja zapnete, ili ste u cajtnotu a živite u Zagrebu i okoliciuvijek možete nabaviti originalne Chillinjake po nevjerojatno povoljnoj cijeni kod njihove stvoriteljice i autorice, a naše susjede - Tete Ivanke, na telefonu 01-36 35 156. Dobar tek!