Recepti 25. siječnja 2024.

Temeljac od kostiju je temelj dobrog okusa brojnih jela

temeljac
Temeljac od kostiju - nešto najdivnije što postoji foto: Monika Grabkowska/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Temeljac, bio on mesni ili povrtni, skoro svako jelo može podići na višu razinu. A uistinu poseban je temeljac od kostiju, koji daje pregršt okusa, ali i kolagen, tu čarobnu tvar važnu za zdravlje kostiju i kože. Imamo najbolji recept!

Uz jela na žlicu, posebno zimi, ne možeš pogriješiti. Griju, hranjiva su, zasitna i – utješna! Rado kuhamo razna variva, juhe, gulaše, umake… A kako bi oni imali što bolji okus dobro je imati spreman temeljac koji će ih dignuti na višu razinu.

Ponekad je dovoljan povrtni temeljac, no naš današnji favorit je – temeljac od kostiju od kojeg vrlo jednostavno možeš napraviti finu mesnu juhu, ali ga i koristiti u svim gore spomenutim jelima, kao i u rižotima i brojnim drugim specijalitetima.

 

Možda vas zanima... Klasični temeljci - otkrij tajnu kako popraviti okus svakog jela Špajza

 

temeljac, juha | Author: Bluebird Provisions/Unsplash Temeljac od kostiju, pileći temeljac i povrtni temeljac - svaki ima svoju publiku i namjenu foto: Bluebird Provisions/Unsplash

Jednostavan recept za temeljac od kostiju

Donosimo odličan, jednostavan recept za temeljac od kostiju koji ima puno nutritivnih benefita, a između ostalog sadrži i puno kolagena, te čarobne tvari koja je dobra za naše zglobove, kožu, kosu…

 

Možda vas zanima... Chef otkriva tajne pripreme domaćeg pilećeg temeljca Recepti

 

Ovaj predivni temeljac od kostiju odmah možeš upotrijebiti za kuhanje, a ostatak (ako ćeš ga iskoristiti u nekoliko dana), možeš čuvati u hladnjaku. Također, moguće ga je i zamrznuti pa tako uvijek imati pri ruci.

Ma nema boljeg od finog temeljca od kostiju!

temeljac | Author: Monika Grabkowska/Unsplash Kosti + povrće = odličan temeljac foto: Monika Grabkowska/Unsplash

Temeljac od kostiju

Sastojci:

  • 1 kg kostiju (telećih, goveđih, pilećih, a mogu se koristit i pileće i svinjske nogice, pileća leđa…)
  • povrće – mrkva, poriluk, celer, peršin, pastrnjak, luk…
  • sol, papar
  • malo octa

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Stavi kosti u pleh za pečenje i peci ih oko pola sata.
  2. Izvadi iz pećnice te stavi pečene kosti u lonac te ulij hladnu vodu – da prekrije kosti.
  3. Pusti da zavrije i potom smanji vatru. Neka lagano ključa. Što se dulje bude kuhao, temeljac će biti bogatiji i gušći.
  4. Tijekom kuhanja, u zadnjih sat vremena, dodaj povrće koje će temeljcu dati dodatan okus i nutritivnu vrijednost.
  5. Kada je temeljac od kostiju skuhan, pokupi s vrha pjenicu i višak masnoće. Izvadi kosti i procijedi.
  6. Upotrijebi odmah ili spremi u staklenku s poklopcem, bez dotoka zraka.

temeljac | Author: Monika Grabkowska/Unsplash Temeljac od kostiju možemo i zamrznuti te tako uvijek imati pri ruci foto: Monika Grabkowska/Unsplash

Temeljac je odlična osnova brojnih jela, a posebno krepkih juha...

 

Možda vas zanima... Evo kako sve možeš iskoristiti kalupe za led Recepti goveđi temeljac Možda vas zanima... Temeljac - obavezni temelj vrhunskih jela Špajza Julienne juha Možda vas zanima... Protiv hladnoće borimo se julienne juhom Recepti Pileća juha Možda vas zanima... 5 genijalnih trikova za bolji okus pileće juhe Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.