Recepti 18. lipnja 2019.

Ukusna i bogata juha od vrganja

foto: Thinkstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ste ljubitelj vrganja onda ćete sigurno biti oduševljeni s ovom juhom. S prirodnim aromama i komadićima vrganja ova juha će biti odličan izbor.

Gljive su doista podcijenjena namirnica u našoj kuhinji i osim na pizzi i tu i tamo u kojem umaku, većina nas ih vrlo rijetko koristi. Zašto ne biste iskoristili divne vrganje kako biste napravili ukusnu, zasitnu i hranjivu gustu juhu?

Kada se vrganj priprema, najvažnije ga je napraviti tako da on bude zvijezda jela. Skuhajte jednu jednostavnu juhu koja će vam donijeti čist i nepatvoren okus ove sjajne gljive.

 

Možda vas zanima... Kao da je već jesen, palenta i gljive iz pećnice su dobar izbor Recepti

 

Potrebno vam je:

  • 30 g sušenih vrganja
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 crvena luka
  • 2 male žlice ružmarina
  • 1 mala žlica majčine dušice
  • 2 režnja češnjaka
  • 120 g vrganja
  • celer
  • 400 g rajčice
  • 750 ml povrtnog temeljca
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 1/2 ciabatta

 

Možda vas zanima... Šumske priče: Tjestenina s gljivama i slaninom Kolumne

 

Priprema:

  1. Luk i češnjak oljuštimo i sitno nasjeckamo. Svježe vrganje obrišemo i narežemo na komadiće. Celer sitno nasjeckamo. Ciabattu (po mogućnosti odstajalu) natrgamo na komade.
  2. Osušene vrganje prelijemo s 3 dcl kipuće vode i ostavimo da odstoje 30 minuta. Ocijedimo ih, ali sačuvamo tekućinu. Veće gljive usitnimo.
  3. U tavi zagrijemo ulje pa popržimo luk. Poklopimo i ostavimo da se pirja oko 10 minuta. Dodamo ružmarin, majčinu dušicu, češnjak, svježe vrganje i celer pa nastavimo pirjati, nepoklopljeno, dok celer ne omekša.
  4. Dodamo rajčice, sušene vrganje i temeljac. U lonac procijedimo tekućinu od gljiva kroz gazu. Pustimo da zavre pa smanjimo vatru i ostavimo da se lagano kuha oko 45 minuta.
  5. Posolimo i popaprimo prema ukusu, pa dodamo kruh. Sklonimo s vatre i ostavimo da malo odstoji.
  6. Prije posluživanja juhu poškropimo s malo maslinova ulja.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.