Recepti 11. rujna 2023.

Vodimo te kroz pripremu slanog karamela!

Slani karamel
Slani karamel foto: Yulia Khlebnikova/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Recept za slani karamel je u isto vrijeme jako jednostavan i potencijalno kompleksan. Bitno je da pratiš upute, i da se ne mičeš od posude na vatri, jer sve vrlo lako može krenuti ukrivo...

Želiš napraviti perfektni slani karamel punog okusa i lijepe jantarne boje? Najveća greška koju možeš napraviti je miješanje šećera. Šansa je da će se dio zalijepiti za stijenke i kristalizirati, zbog čega ćeš najprije morati izribati posudu, a potom krenuti ispočetka.

Drugi neprijatelj podatnog slanog karamela je nekvalitetna posuda s tankim dnom. Velika je vjerojatnost kako se neće ravnomjerno zagrijati, zbog čega bi dio mogao zagorjeti. Preporučujemo dublju posudu od nehrđajućeg čelika s debelim dnom.

Ako pripaziš na te dvije sitnice, gotovo sigurno ćeš eksperiment završiti sa savršenim slanim karamelom. Idealan je za prelijevanje slastica, poput pite od jabuka i cimet rolica, ali možeš ga jesti i na "starinski" način - žlicom. 

 

Espresso martini Možda vas zanima... Koktel i desert u jednom - espresso martini sa slanim karamelom Recepti

 

Poseban oprez potreban je u trenutku ulijevanja slatkog vrhnja u kipući šećer. Velika je šansa da će prskati pa preporučujemo da obučeš duge rukave i navučeš kuhinjske rukavice. Uz to, netom prije tog koraka na posudu možeš staviti sito i uliti vrhnje kroz njega. Tako ćeš se dodatno zaštiti od neugodnih opekotina.

 

 | Author: TSI/Unsplash Slani karamel je sjajan dodatak brojnim slasticama, posebno onima od čokolade foto: TSI/Unsplash

Slani karamel

Sastojci:

  • 200 g šećera
  • 60 ml hladne vode
  • 120 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice maslaca
  • 3/4 žličice soli

Postupak:

  1. U dublju posudu s debelim dnom ubaci šećer i ulij hladnu vodu. Kuhaj na srednje jakoj vatri 10-ak minuta, dok ne poprimi jantarnu boju. Nemoj miješati!
  2. Za to vrijeme u drugoj posudi zagrij slatko vrhnje.
  3. Kad se šećer otopio i poprimio željenu nijansu, polako dolij zagrijano slatko vrhnje i lagano promiješaj. Pusti da krčka još par minuta na laganoj vatri.
  4. Makni s vatre, dodaj kocke maslaca i sol pa dobro promiješaj. Posluži odmah!

 

Možda vas zanima... Savršene, hrskave kokice s karamelom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.