Špajza 27. veljače 2023.

Kremasti dodaci jelima - kada koristimo kiselo, a kada slatko vrhnje

Kiselo vrhnje
Domaće kiselo vrhnje foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
I kiselo i slatko vrhnje nezaobilazan su dodatak raznim slatkim i slanim jelima, no treba znati na koji način ih dodati kako bi jelo dobilo na punoći, okusu i teksturi

Kiselo vrhnje je vrlo korisna namirnica koju treba što češće uvrstiti na jelovnik. Ovisno o udjelu mliječne masti (kod nas postoji kiselo vrhnje od 18% do 45%) mogu se dodavati raznim jelima.

Vrhnja s manje masnoće izvrsna su kao dodatak nekim jelima umjesto mlijeka, poput primjerice pirea, kojem daju kompaktniju i finiju teksturu. Vrhnja s više masnoća lijepo se sljubljuju s jelima poput raznih pita i povrtnih složenaca te gustih krema uz mesna jela.

No, ono što je izrazito važno kod kiselog vrhnja jest - kada ga dodaješ jelu radi to vrlo polako i postepeno, tako da njegova kiselina ne izazove grušanje jela!

 | Author: Joyful/Unsplash Tučeno slatko vrhnje foto: Joyful/Unsplash

 

Punjeni krumpir Možda vas zanima... Povoljno i ukusno: Punjeni krumpir s kremastim umakom Recepti

 

Od šlaga do gustih krema

Slatko vrhnje je najomiljenije za pripremu šlaga i gustih krema u raznim kolačima i tortama.

Važno je znati da se ono najbolje tuče kada je odstajalo barem 24 sata. Posuda u kojoj tučeš slatko vrhnje trebala bi biti duboka, tako da je slatko vrhnje barem 4 cm ispod ruba. Kada se vrhnje počne zgrušnjavati, nastavi lupanje oprezno – posebno ako koristiš električnu miješalicu – da vrhnje ne 'premiksaš', odnosno da se ne pretvori u maslac.

Šećer u prahu | Author: Nicole Michalou/Pexels Ako u slatko vrhnje za šlag dodajemo šećer, to obavezno mora biti šećer u prahu foto: Nicole Michalou/Pexels

Tajna je u - šećeru u prahu

Ako slatkom vrhnju dodaš šećer, onda to mora biti šećer u prahu i dodaj ga tek kada se počne zgrušnjavati. Za vrijeme miksanja slatkom vrhnju možeš dodati i razne arome, poput vanilije, cimeta, muškatnog oraščića ili druge.

Takvo slatko vrhnje bit će izvrstan dodatak nekim napitcima (poput kakaa ili kave) te ukras za deserte u čaši, torte i kolače.

 | Author: Katerina Holmes/Pexels Šlag od slatkog vrhnja može se aromatizirati vanilijom, cimetom... foto: Katerina Holmes/Pexels

 

Možda vas zanima... Domaći liker od čokolade stvoren je za hladnije dane Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.