Recepti Varivo 30. travnja 2024.

Vojnički grah – tajni recept koji svi žele imati

Varivo
20 MIN
75 MIN
10
SREDNJE
Grah varivo
Kad pravi grah zamiriši, ne možeš pobjeći
foto: Shutterstock
Postoji gotovo mitska predaja o tome kako se radi pravi vojnički grah. I nijedan nije toliko ukusan taj. Jedna od tajni svakako je i u količini – što je veća, grah je ukusniji. No umjesto recepta za brigadu, donosimo onaj za desetinu...

Jedna od najvećih vojnih tajni sasvim sigurno je ona o originalnom receptu za vojnički grah. Dobro, koja je to tajna?! Je li moguće da grah jednostavno ima bolji okus kad se kuha u većim količinama ili je tu ne djelu neka druga "čarolija"?

Ne znamo koje su to stroge mjere bile kad se radi o čuvanju tog željenog recepta, ali znamo da je, baš kao mnoge druge tajne, i ova nekako ‘procurila’ u javnost.

grah varivo Možda vas zanima... Grah varivo: Recept s povrćem ili kobasicom Recepti

Svi koji vole grah bez premca će titulu najboljeg dati onom vojničkom – pa iako se dobro zna da je jedna od njegovih glavnih karakteristika što veća količina (jer je tada grah ukusniji), postoje razne varijante i s manjim količinama.

Mi smo recept prilagodili količini za 10 osoba i nadamo se da će ti biti ukusan baš kao i onaj koji pripremaju pravi vojnici.

 | Author: Shutterstock Grah varivo foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Vojnički grah
20 MIN
pripreme
75 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Grah 1 kg
  • Junetina 1 kg
  • Češnjak 4 režanj
  • Luk 200 g
  • Mrkva 2 kom
  • Peršin korijen 1 kom
  • Listići svježeg peršina 0,50 svežanj
  • Koncentrat rajčice 30 g
  • Svinjska mast 150 g
  • Lovorov list 2 kom
  • Sol
  • Crni papar
  • Mljevena paprika - slatka 1 žličica
  • Brašno 2 žlica
Postupak
  1. Grah potopi u hladnu vodu i ostavi ga da se namače oko 3 sata, a može i preko noći. Vodu potom ocijedi, nalij hladne vode i kuhaj 10-15 minuta dok ne provrije.


  2. Na vreloj masti poprži polovicu nasjeckanog luka i narezanu mrkvu, dodaj meso odvojeno od kostiju i narezano na kockice. Sve zajedno propirjaj dok ne ispari tekućina. Makni s vatre.


  3. Procijedi vodu od prokuhanog graha pa dodaj preostali sjeckani luk, pirjano meso s ostalim sastojcima, ulij tople vode ili temeljac od kostiju da prekrije meso i kuhaj uz povremeno dolijevanje tople vode dok svi sastojci ne omekšaju.


  4. Masnoću preostalu od pirjanja mesa zagrij, dodaj brašno da blago porumeni, makni s vatre, uspi paprika u prahu i nasitno nasjeckaj češnjak pa sve dobro izmiješaj.


  5. Gotovom grahu dodaj lovor, koncentrat rajčice (prethodno razmućen u toploj vodi), po želji posoli i kuhaj 20 minuta uz stalno miješanje. Dodaj mljeveni papar i nasitno nasjeckani peršin.


Isprobaj i ova slasna i hranjiva jela s grahom!

Možda vas zanima... Imamo pravi recept za makedonsko gravče na tavče Recepti Možda vas zanima... Ništa ne grije kao istarska maneštra! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.