Recepti 27. lipnja 2023.

Zanimljive činjenice o ćevapima koje vjerojatno niste znali

foto: Volim meso

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Ćevapi su postali gastronomski simbol Balkana, s bogatom poviješću i kulturološkim značajem. No, iako se njima ponosimo u svijetu, mi nismo zaslužni za njihov izum

Prema povijesnim zapisima, ćevapi su specijalitet koji potječe s Balkana, posebno s područja Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Međutim, ne postoji točno utvrđeni izumitelj ćevapa. Postoji teorija da ćevapi imaju turske korijene, budući da je u Turskoj popularna hrana slična ćevapima poznata kao šiš-kebab. Turski šiš-kebab uključuje različite vrste mesa, uključujući junetinu, govedinu ili piletinu, koja se oblikuje u duguljaste kobasice i niže na drvene štapiće te potom peče na roštilju, a podsjeća na jela iz regije Kavkaza koja se zovu šašlik i khorovats. Tijekom osmanske vladavine, turska kuhinja i kulinarski utjecaji su se proširili na Balkansku regiju pa se vjeruje da otuda potječe ideja za slasne ćevape na našim prostorima. 

Ćevapi ili ćevapčići spadaju u tradicionalnu hranu koja se priprema već stoljećima, a pripremaju se od mljevenog mesa, obično od junetine i svinjetine, koje se oblikuje u duguljaste valjke dužine 5-10 cm i potom se peče na roštilju. Postali su iznimno popularni i prepoznatljivi kao specijalitet balkanske kuhinje, a poslužuju se s lukom, kajmakom, ajvarom i lepinjom. Zahvaljujući iseljavanju i širenju balkanske dijaspore diljem svijeta, ćevapi su postali popularni i izvan Balkana. Možete ih pronaći u restoranima i na street food štandovima u mnogim zemljama, posebno u europskim gradovima s velikim brojem balkanskih zajednica. Ćevapi su postali gastronomski simbol Balkana, s bogatom poviješću i kulturološkim značajem.

Bosna i Hercegovina je oborila svjetski rekord u najdužoj liniji ćevapa. Tijekom manifestacije pod nazivom "Sarajevo ćevap Festival" 2012. godine je postavljena linija ćevapa dugačka 804 metra!

Osnovni recept za brzo pripremljene domaće ćevape je nešto što svatko treba imati pri ruci, no potrebno je poštovati nekoliko pravila kako bi ćevapi ispali sočni i savršeno pečeni, a lepinja toliko mekana da se topi u ustima.

Kako pripremiti najukusnije ćevapčiće

1. Odabir ćevapa - Ćevape možete oblikovati i sami od kupljenog mljevenog mesa, no puno je lakše i praktičnije kupiti gotove. Jako je važno odabrati kvalitetne ćevape, jer u suprotnom, sav trud pada u vodu. PIK Vrbovec juneći ćevapčići savršeni su kada želite brzinski roštilj, a na vama je da ih kombinirate – lepinja, kajmak, luk – kako god vam je draže. Ako kupujete već napravljene ćevape, preporučljivo je da ih izvadite iz hladnjaka i pustite da malo odstoje na sobnoj temperaturi prije pečenja.

2. Priprema roštilja - Ako koristite roštilj, zagrijte ga na srednje jakoj vatri. Ako nemate roštilj, možete koristiti tavu ili grill tavu i zagrijati je na srednje jakoj vatri. Da biste spriječili lijepljenje ćevapa, lagano podmažite rešetku roštilja ili tavu s malo ulja.

3. Pečenje ćevapa - Položite ćevape na zagrijanu rešetku roštilja ili tavu. Pecite ih otprilike 4-5 minuta sa svake strane ili dok ne poprime zlatno-smeđu boju te su iznutra kuhani. Vrijeme pečenja može varirati ovisno o debljini ćevapa pa predlažemo da, ako niste sigurni jesu li pečeni, obavezno probate jedan.

4. Začinjavanje - Posolite ćevape tek nakon što su gotovi, dodajte papar po želji i lagano promiješajte kako bi začini ravnomjerno obuhvatili meso.

5. Posluživanje - Ćevape poslužite na tanjuru s prilogom po želji, kao što su luk, kajmak, ajvar, lepinja, pomfrit, umak od jogurta ili nešto drugo.

Ćevapi u kajmaku

 | Author:

Sastojci:

Priprema:

  1. Ispecite ćevapčiće prema gore navedenim uputama na roštilju ili tavi. Začinite ih.
  2. Kajmak zagrijte u dubljoj tavi. Kad se počne topiti, dodajte mu 100 ml temeljca i začinite solju i paprom. Pustite da umak počne ključati, zatim smanjite vatru i nastavite ga kuhati uz povremeno miješanje još 6-7 minuta.
  3. Ćevapčiće poslužite prelivene umakom od kajmaka uz svježe nasjeckani luk i lepinju.

Sezona roštiljanja je u punom jeku, a PIK ćevapčići neizostavan su dodatak na stolu za svako ljetno druženje uz roštilj. PIK juneći ćevapčići sada su još bolji i ukusniji, jer dolaze s novom, pomno osmišljenom recepturom kako bi ćevapčići bili još sočniji i bogatijeg ukusa. Istraži ponudu PIK ćevapčića na linku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.