Recepti Najukusniji recepti s piletinom 09. ožujka 2023.

Zapečene tikvice punjene piletinom i sirom poželjet ćete jesti svaki dan

foto: Vedrana Orlović

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Gastro blogerica Vedrana Orlović tikvice voli na 100 načina, a mi se u potpunosti slažemo s njom! Dok odbrojavamo dane do toplijih dana kada ćemo u tikvicama moći uživati svakodnevno s vama dijelimo jedan super ukusan, zdrav i jednostavan ručak u kojem će uživati cijela obitelj

Iako ih na jugu Hrvatske najradije pripremaju 'na lešo', sa ili bez krumpira, mi tikvice najviše volimo punjene i zapečene. Moguće ih je puniti na bezbroj načina, kao brodiće ili valjke, s vegetarijanskim ili mesnim punjenjem, s dodatkom sira ili vrhnja... Mogućnosti je zaista pregršt, no recept Vedrane Orlović (@kefirolicious) zapeo nam je za oko čim smo ga ugledali. 

Vedrana je tikvice sljubila s piletinom koja se odlično slaže uz sve vrste povrća te predstavlja izvor proteina na tanjuru. Ukoliko jelu želite dodati još ugljikohidrata koji će vas zasititi, uz punjene tikvice možete poslužiti kuhanu rižu ili palentu. Ovo jelo odlično je i za sve one koji vode računa o zdravoj prehrani, obzirom da sadrži sve potrebne makronutrijente, a ukoliko poput Vedrane odaberete Međimursko pile, možete biti sigurni da ste dobili proizvod vrhunske kvalitete i domaćeg porijekla.

Punjene pileće tikvice 

 | Author: Vedrana Orlović foto: Vedrana Orlović

Vrijeme pripreme: 20 min
Vrijeme pečenja: 40 min
Broj osoba: 3-4

Sastojci: 

  • 3 filea prsa Međimursko pile 
  • 4 jušne žlice maslinovog ulja
  • 2 velike i široke tikvice
  • 1 crvena paprika
  • 1 paprika babura
  • 1 manji luk srebrenac
  • sol
  • 2 čajne žlica mljevenog korijandera
  • 1 čajna žlica suhog timijana
  • 150 g sira Podravec

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 190 °C. 

2. Operite tikvice i papriku. Papriku narežite na sitne komade, a tikvice prerežite na 3 jednaka dijela kako bi dobili 3 'valjka'. Zatim izdubite sredinu tikvice, ali ostavite dno, kako bi punjenje ostalo u tikvici za vrijeme pečenja. Izdubljene valjke tikvice posložite na tavu, a 'meso' iz izdubljene tikvice narežite na manje komade. Sir narežite na male kockice.

3. Zatim luk sitno narežite, a piletinu narežite na što manje komade.

4. U tavi, na maslinovom ulju i na laganoj vatri izdinstajte luk, dodajte narezanu papriku i 'meso' tikvica pa zatim dodajte narezanu piletinu. Sve dobro izmiješajte pa dodajte prstohvat soli, korijander i timijan. Opet promiješajte i sve pecite oko 15 minuta, dok tekućina ne ispari. Probajte pa po potrebi dodajte još soli ili začina.

5. U izdubljenu tikvicu dodajte par komadića sira, zatim povrće i piletinu iz tave pa na vrh dodajte još par komadića sira. Tako punite sve 'valjke' tikvica.

6. Pecite ih u pećnici oko 20 min ili dok sir na vrhu ne dobije zlatno-žutu boju.

Dobar tek!

 | Author: Vedrana Orlović foto: Vedrana Orlović

Međimursko pile ponosno nosi ime regije u kojoj je sjedište i proizvodnja Perutnine Ptuj-Pipo Čakovec. Međimursko pile je više od samog proizvoda s vrhunskom kvalitetom domaćeg porijekla koje pruža najbolji mogući užitak u jelu. PP Pipo Čakovec prvi je i jedini hrvatski proizvođač koji je certificirao uzgoj pilića bez antibiotika. Osim certifikata „Antibiotic free“  Perutnina Ptuj PIPO Čakovec dobila je još jednu oznaku „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ s kojom garantira najviše standarde kvalitete i potvrđuje predanost viskom standardima proizvodnje.

Pronađite svoje omiljene proizvode među širokim izborom svježe piletine i pilećih proizvoda.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.