Špajza 07. rujna 2023.

7 novih uloga kuhinjskih alata

Mužar
Mužar je odličan kuhinjski alat koji nedovoljno kroistimo foto: Monstera Production/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Osim glavne uloge, neki kuhinjski alati mogu biti podjednako korisni i u sporednim ulogama. Evo kako kuhinjskim alatima pronaći još posla...

Svi u kuhinji imamo omiljene kuhinjske alate i pribor. I svaki alat koristimo uglavnom za jednu određenu funkciju, a ne razmišljamo kako bi nam još mogao pomoći pri kuhanju.

Ali svaki kuhinjski alat može ispuniti više uloga, dovoljno je malo upotrijebiti maštu. Pronašli smo nove načine kako koristiti 7 kuhinjskih alata – možeš ih provjeriti već danas!

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Ribež u kuhinji ima još "klijenata" osim sira foto: Karolina Grabowska/Pexels

Stari kruh obožava ribež za sir

Ispostavilo se da je ribež za sir tvoj najbolji prijatelj kad je u pitanju priprema vlastitih krušnih mrvica. Recimo, posljednji komadić kruha s češnjakom od jučer malo prepečeš i možeš naribati u slasne mrvice koje će obogatiti mesnu štrucu. 

 

Možda vas zanima... Znaš li pravilno očistiti silikonski pribor za kuhanje? Špajza

 

Mužar i tučak za čiste ruke

Postoji nešto iskonsko u korištenju mužara i tučka u kuhinji. Ali mužar ti može pomoći da ne prljaš ruke. Na primjer, svi volimo miris češnjaka – ali ne na vlastitim prstima. Nekoliko brzih udaraca tučkom zgnječit će češnjak u korisnu pastu koju možeš dodati u gotovo svaki recept.

 | Author: Yan Krukau/Pexels U mužaru možeš odlično usitniti češnjak, bez mirisa na prstima foto: Yan Krukau/Pexels

Gulilicom za povrće do ukusnijeg tosta

Kuhinjska ladica nije potpuna bez pouzdane gulilice za povrće, koju uglavnom koristimo kad su u pitanju mrkva, krumpir ili krastavci. Ali gulilica će ti pomoći i pri mazanju maslaca na tost – umjesto da nožem pokušavaš odvaliti komad krutog maslac tek izvađenog iz hladnjaka, iskoristi gulilicu i naguli nekoliko tankih kriški.

 

Možda vas zanima... Gdje svoj kuhinjski pribor kupuju najbolji kuhari? Špajza

 

'Kamen' za pizzu tajna je sočne piletine

Kamen za pizzu (i pečenje) korisna je stvar, a i u očima gostiju čini te osobom koja zna ponešto o kuhanju. Djeluje tako da apsorbira i koncentrira toplinu pećnice i zaslužan je za ukusnu hrskavu koricu pizze.

Ali pomoći će i pri pečenju pilećih bataka – dovoljno je da lim u kojem pečeš piletinu staviš na prethodno zagrijani kamen za pizzu. Piletina ostaje sočna, a štediš i na vremenu pripreme.

 | Author: Fanny Gustafsson/Unsplash Komad mramora za pečenje pizze odličan je i za pečenje hrskave piletine foto: Fanny Gustafsson/Unsplash

Gnječilica za krumpir djeluje i na mljeveno meso

Pire krumpir jedan je od najčešćih priloga jelima, stoga je u kuhinjskim ladicama gnječilica za krumpir relativno čest kuhinjski alat. Možeš je koristiti i za pripremu savršenog guacamolea, a pomoću nje ćeš i efikasno usitniti mljeveno meso.

 

Guljenje krumpira Možda vas zanima... Velike su šanse da gulilicu za povrće koristiš krivo Špajza

 

I ručak i doručak iz pekača za vafle

Pekač vafla obično ima kratki vijek trajanja: nakon što se izguštamo s vaflima, on ostaje zaboravljen u nekom udaljenom kutu kuhinjskog ormara. Što je nepravedno – možeš ga koristiti kao brzi gril na kojem možeš pripremiti jaja za doručak, ali i jednostavnija brza jela za ručak.

 | Author: Backen De/Unsplash Pekač za vafle možeš koristiti i kao priručni gril foto: Backen De/Unsplash

Hvataljkama izvuci najbolje od citrusa

Hvataljke nisu samo za hvatanje vrućih sastojaka jela i aranžiranje hrane. Počneš li na njih gledati kao na alternativu kliještima, evo im nove uloge: stavi prepolovljeni agrum visoko između drški hvataljki i stisni, dobit ćeš puno više soka nego kad stisneš rukama. Još jedna alternativa: hvataljke možeš koristiti i kao otvarač pivskih boca, koristeći dugu polugu.

 

Možda vas zanima... Brzo i temeljito očisti srebrni pribor za jelo Špajza Možda vas zanima... Šest čestih pogrešaka kojima oštećuješ kuhinjski pribor Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.