Špajza 14. svibnja 2019.

Kako skuhati najfiniji rižoto? Imamo tri važna savjeta!

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Tajna dobrog rižota krije se u tri jednostavne stvari. Riži, teksturi i bogatstvu okusa. Kako skuhati savršeni rižoto baš svaki put, saznajte u nastavku...

Kod kuhanja rižota, najvažnije je strpljenje i dobar osjećaj za okuse. Pripremite sve namirnice, zaboravite na žurbu i budite sigurni u ono što radite. Tri zlatna pravila pripreme rižota su riža, temeljac i maslac. Evo i zašto!

 

Možda vas zanima... Od A do Ž: Rižoto od šampinjona po receptu Mate Jankovića Recepti

 

Prva i najvažnija stvar bit će odabir riže. Najjednostavniji i najlakše dostupan odabir bit će Arborio riža, a koristiti možete i druge rižu okruglog zrna ako su vam iste dostupne.

Kada ste odabrali rižu, red je da je učinite najfinijom mogućom. Na zagrijanom ulju i, po želji, malo pirjanog luka, rižu najprije zastaklite na ulju, pa joj tek onda dodajte dodatke po želji.

 

Možda vas zanima... Rižoto s pilećom jetricom, graškom i dva genijalna dodatka Recepti

 

Riža | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Želite li pripremiti zbilja sjajan rižoto, kod podlijevanja svakako koristite temeljac. Vrstu temeljca prilagodite željama i potrebama, ali budite sigurni da će upravo taj aromatičan dodatak vaš rižoto učiniti upravo savršenim. U slučaju da trenutno pri ruci nemate temeljac, možete ga zamijeniti vodom, no okusi neće biti isti. Preporučujemo izbjegavanje kocka za juhu.

 

Možda vas zanima... Rižoto od kukuruza i pancete za brz i zasitan ručak Recepti Možda vas zanima... Jednostavno i slasno: Rižoto od tikve i špinata Recepti

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Na kraju, kremastu teksturu rižota postići ćete dobrom dozom maslaca. Kada je riža još uvijek al dente, a voda u loncu još uvijek nije do kraja isparila, dodajte kockice maslaca koji je stajao na sobnoj temperaturi, pa sve dobro promiješajte i sklonite s vatre. Ništa nije bolje od savršeno kremastog rižota pa se ne bojte upotrijebiti veće količine maslaca.

Dodatnu kremoznost možete postići i ribanim parmezanom. 

 

Možda vas zanima... Rižoto od špinata i svježeg sira za brz i jednostavan ručak Recepti Možda vas zanima... Rižoto od cikle - pripremili smo ružičasti tanjur i oduševili se Recepti

 

Dobar tek!

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.