Špajza 07. veljače 2024.

Anthony Bourdain obožavao je ovaj sendvič s mortadelom

bourdain sendvič s mortadelom
Sendvič s mortadelom po receptu Anthonyja Bourdaina foto: Rhamely /Unsplash; PA/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Odličan sendvič s mortadelom i topljenim provolone sirom bio je jedan od omiljenih zalogaja nikad prežaljenog chefa Anthonyja Bourdaina. Donosimo recept objavljen u njegovoj knjizi "Appetites"

Nikad prežaljeni chef, vlasnik restorana, TV zvijezda, gastro putopisac Anthony Bourdain nije imao predrasude prema hrani. Jednako je uživao u restoranima s Michelinovim zvjezdicama kao i u najobičnijim street food lokalima te štandovima s hranom – jedini njegov kriterij bio je da je hrana fina, slasna i pripremljena s ljubavlju i strašću.

"Dobra hrana vrlo često, točnije najčešće, jest – jednostavna hrana", napisao je Bourdain 2020. u svojoj knjizi "Kitchen Confidential" i time dokazao svoj demokratičan stav prema hrani.

 

Možda vas zanima... "Anthony Bourdain Remembered" - crtice iz života poznatog chefa Špajza Možda vas zanima... 7 manje poznatih činjenica o životu Anthonyja Bourdaina Špajza

 

Lud za mortadelom

Zato ni ne ćudi što je bio lud za mortadelom, a posebno ovim jednostavnim sendvičem s mortadelom i topljenim sirom koji je bio jedan od njegovih omiljenih zalogaja, A kako i ne bi kad je mortadela, masna salama sa svinjetinom tako slasna i ukusna.

Bourdain je svojedobno otkrio javnosti svoj recept za sendvič s mortadelom, koji je toliko jednostavan da ga baš svatko može napraviti. Donosimo detaljne upute za pripremu ovog slasnog sendviča.

mortadela | Author: Anthony Rahael/Pexels Mortadela je bila Bourdainova omiljena salama foto: Anthony Rahael/Pexels

Najbolje pecivo za ovaj sendvič je - kajzerica

Priprema Bourdainova sendviča s mortadelom počinje odabirom peciva. Preporučuju se kajzerice, a ako su ti one u tom trenutku nedostupne, možeš ih zamijeniti ciabattom s lukom ili nekim pecivom od kiselog tijesta.

Ipak je mortadela zvijezda ovog sendviča, a za jedan sendvič potrebne su 2-3 kriške koje je potrebno kratko zagrijati na tavi ili grilu. Na mortadelu treba dodati 1-2 kriške provolone sira i pustiti da se rastopi.

 

Kubanski sendvič Možda vas zanima... Kako napraviti kubanski sendvič, najpoznatiji sendvič na svijetu? Recepti Možda vas zanima... Dobro jutro uz najhrskaviji sendvič sa sirom! Recepti

 

Također, potrebno je tostirati i kajzericu razrezanu na pola te jednu polovicu peciva premazati dijon senfu, a drugu majonezom. Potom se u pecivo slaže mortadela s rastopljenim sirom, poklopi drugom polovicom kajzerice i – uživa u slasnom sendviču.

Inspiriran sendvičem iz Brazila

Anthony Bourdain svoj je recept za sendvič s mortadelom objavio 2016. u svojoj kuharici "Appetites", a inspiraciju je pronašao u sendviču koji je svojedobno pojeo u jednom baru u Brazilu. Kako je naglasio i u svojoj knjizi, Bourdain si je uzeo slobodu da kao iskusan chef izmijeni način slaganja sendviča, a djelomično i sastojke.

mortadela sendvič | Author: Rhamely /Unsplash Sendvič s mortadelom foto: Rhamely /Unsplash

Demokratični Bourdain nije imao problema niti s tim da i ostali po svom guštu izmijene njegov hit sendvič s mortadelom, a mi ti donosimo neke ideje… Primjerice, ako ne možeš nabaviti provolone, ili ga slučajno ne voliš, probaj s nekim drugim sirom koji se dobro topi, primjerice munsterom, havartijem, goudom…

Ako ti u ovom sendviču nedostaje hrskavi moment, slobodno u sredinu dodaj hrskave kolutiće kiselih krastavaca. Odlično će odgovarati i luk narezan na tanke polumjesece. Samo pazi da ne pretjeraš!

 

Tart s mortadelom Možda vas zanima... Tart s mortadelom i cvjetovima tikvica Kolumne sendvič sa sirom Možda vas zanima... Ovo su 4 najčešće greške u pripremi sendviča sa sirom Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.