Špajza 03. kolovoza 2023.

Baci brokulu na roštilj, nećeš zažaliti!

Brokula
Brokula foto: Annie Spratt/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Zdrava hrana ponekad je eufemizam za - dosadnu hranu. Zato nauči kako brokulu peći na roštilju, u pećnici ili u mikrovalnoj i udahnuti joj puno sočniji život!

Roštiljanje je puno uzbudljiviji proces od kuhanja, a hrana koja silazi s rešetke roštilja u pravilu je ukusnija i sočnija od one kuhane. Zato zdravo povrće poput brokule nauči pripremati na neočekivane načine i dobit ćeš jela čiji te okus tjera da ih iznova stavljaš na tanjur.

 

brokula Možda vas zanima... Imamo 5 top recepata s brokulom Recepti

 

Ok, možda stvarno voliš samo brzo prokuhati brokulu u slanoj vodi, ali daj priliku i hrskavoj brokuli iz pećnice. Brokulu možeš poslužiti kao prilog glavnom jelu ili je pretvoriti u salatu, saviti u tjesteninu ili umutiti u pesto – evo nekoliko dobrih ideja!

 | Author: Elena Mozhvilo/Unsplash Pečena, s roštilja ili kuhana, brokula će zadržati svoje nutritivne vrijednosti foto: Elena Mozhvilo/Unsplash

Baci brokulu na roštilj

Možda brokula nije roštiljski klasik - ali bi mogla postati! Poput pečenja, roštiljanje daje brokuli sočniji okus i hrskavu teksturu, a brokuli je potrebno samo 10 do 15 minuta da bude gotova.

Postavi rešetku roštilja na visoku razinu. Dok se roštilj zagrijava, prelij brokulu maslinovim uljem i posoli je. Stavi grill košaricu s brokulom na rešetku roštilja i peci, povremeno miješajući, 10 do 15 minuta. Brokula je gotova kad dobije lijepu boju i postane hrskava.

 | Author: Ivan Samkov/Pexels Brokula i cvjetača . nerazdvojan par foto: Ivan Samkov/Pexels

Peci brokulu u pećnici

Ako nisi baš ljubitelj ljubitelj kuhane brokule, pokušaj je ispeći u pećnici. Pečenje na visokoj temperaturi daje brokuli hrskavu teksturu i karamelizirani okus. Da osiguraš da bude sočna i hrskava, obavezno brokulu prije pečenja potpuno osuši.

Zagrij pećnicu na 400 stupnjeva. Cvjetove brokule prelij maslinovim uljem, posoli i stavi u lim za pečenje. Ostavi mjesta između cvjetova. Peci 15 do 20 minuta, pažljivo prebaci na tanjur i posluži.

 | Author: Louis Hansel/Unsplash Svestrana brokula foto: Louis Hansel/Unsplash

Kad je frka, dobra je i mikrovalna

Da, brokulu možeš kuhati i na pari u mikrovalnoj pećnici. Imaj na umu da nema svaka mikrovalna pećnica istu snagu, pa će možda trebati malo vremena da usavršiš ovu metodu.

Brokulu stavi u zdjelu prikladnu za mikrovalnu, ulij malo vode (otprilike ¼ šalice), prekrij zdjelu tanjurom i kuhaj 4 do 5 minuta ili dok brokula ne omekša. Procijedi brokulu i posluži.

 

Možda vas zanima... Jednostavni i hranjivi popečci od brokule odličan su izbor za ručak! Recepti

 

 | Author: Louis Hansel/Unsplash Kuhanje na pari jedan je od najuobičajenijih načina pripreme brokule - s razlogom foto: Louis Hansel/Unsplash

Skuhaj brokulu na pari

Brokula kuhana na pari klasičan je prilog, a gotova je za 5 do 6 minuta. Gotovu brokulu začini sokom od limuna, maslinovim uljem i solju i imaš hranjivi prilog spreman u trenu.

U lonac ulij vodu i zakuhaj je. Potom iznad vode postavi košaru za kuhanje na pari i nju ubaci brokulu. Poklopi, smanji vatru i kuhaj na pari 5 do 6 minuta (dok brokula ne poprimi svjetlozelenu nijansu i omekša).

 

Možda vas zanima... Jednostavan recept za tjesteninu u umaku od brokule Kolumne

 

Brokulu možeš i pirjati

Ako više voliš da brokula bude hrskavija, možeš je nekoliko minuta pirjati u tavi na malo maslinovog ulja. Za ovu metodu najbolji su manji cvjetići jer će velikim komadima brokule trebati predugo da omekšaju. Da pirjanoj brokuli dodatno poboljšaš okus, dodaj malo češnjaka u tavu s maslinovim uljem.

Zagrij tavu u kojoj je malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Kad se zagrije, stavi brokulu u tavu i pirjaj 3 do 4 minute, redovito miješajući. Gotovu brokulu možeš začiniti i posipanjem komadića crvene paprike ili parmezana.

 | Author: Miles Peacock/Unsplash Tekstura brokule čini je uvijek zanimljivim prilogom ili glavnim jelom foto: Miles Peacock/Unsplash

Ah, da, možeš je i skuhati

Ok, brokula se najčešće kuha – ali radiš li to kako treba? Ono što je ključno jest veća količina soli u vodi, stoga slobodno dodaj malo više soli.

Zakuhaj vodu na štednjaku, dodaj u posoljenu vodu cvjetove brokule i kuhaj nekoliko minuta, ili dok ne postanu svjetlozeleni i hrskavi. Ocijedi i posluži.

 

Brokula Možda vas zanima... Isprobaj tri brza, praktična i ukusna jela s brokulom! Recepti Možda vas zanima... Samo četiri sastojka za brzu i laganu juhu od brokule Recepti Krem juha od brokule i sira Možda vas zanima... Tanjur juhe od brokule i sira popravlja raspoloženje Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.