Špajza 20. veljače 2024.

40 češnjeva češnjaka za 1 jelo? To mogu samo Francuzi...

Češnjak
Češnjak foto: Karolina Grabowska/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Češnjak se ili voli ili ne voli, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odlučili smo zaviriti u neke druge tradicije i otkriti nove načine upotrebe češnjaka u jelima

Svi znamo da se češnji češnjaka trebaju birati svježi i u ‘punoj snazi’, a čuvati ga trebamo na hladnom, suhom i prozračnom mjestu izvan dosega svjetlosti. Gotovo da nema jela u koje ne možemo dodati češnjak.

Poznato je kako topliji krajevi obično proizvode najukusniji češnjak pa ne čudi da ga u jelima Mediterana, Bliskog i Dalekog Istoka ima u velikim količinama. 

Francuski klasik sa 40 češnjeva češnjaka

Primjerice, jedan klasični francuski recept zahtijeva 40 češnjeva češnjaka koji se peku ispod pileta, a zatim se od njih radi kaša i umiješa u umak. Tako piletina poprima suptilan okus češnjaka, a umak postaje blago slatkast. Savršeno!

 

Češnjak Možda vas zanima... Uz pomoć ovog voća možeš ukloniti miris češnjaka Recepti

 

Talijanski trik za suptilniji okus

Talijani, pak, vole dodati češnjak listovima špinata. Prvo ih ogule i zdrobe pa nabodu na vrh vilice, zatim u tavi zagriju maslinovo ulje i češnjem trljaju tavu nekoliko minuta. Nakon toga se u tavu doda špinat i promiješa vilicom s nabodenim češnjem češnjaka. Tako se dobije ugodan, ali ne prejak okus po češnjaku. Na ovaj se način priprema i mnogo drugih vrsta povrća!

 | Author: Fernando Prado/Unsplash Češnjak foto: Fernando Prado/Unsplash

Španjolci obožavaju juhu od češnjaka

Juha od češnjaka omiljeno je jela u Španjolskoj. Češnjevi češnjaka se prvo prže na maslinovom ulju toliko da dobiju zlatastu boju, a zatim se kuhaju u glinenom loncu sa izdrobljenim komadima preprženog kruha, prstohvatom crvene paprike i goveđim temeljcem. Kad češnjak omekša, u svaku pojedinu zdjelicu za juhu razbije se po jedno jaje i preko njega prelije kipuća juha.

 | Author: Shutterstock Juha od češnjaka je španjolski specijalitet foto: Shutterstock

Može i ukiseljeni češnjak ili pire od češnjaka za jači okus

U Tunisu se, pak stolni začin tabil priprema drobljenjem češnjaka, slatke crvene paprike, svježih čili papričica, sjemenki kumina i svježeg korijandra. Ova se kaša koristi za podizanje okusa raznih juha i variva.

 

Možda vas zanima... Evo kako možeš prepoznati je li češnjak previše stajao Špajza

 

Na koncu, u Tajlandu je češnjak omiljen – ukiseljen! Cijeli, oguljeni češnjevi češnjaka konzerviraju se u slatkom ili kiselom octu. Izvrsno se sljubljuju s azijskim jelima od rezanaca, a poslužuju se i kao prilog uz pečeno pile ili hladna mesa!

 | Author: Cats Coming/Pexels Postoje razni trikovi kako najbrže oguliti češnjak foto: Cats Coming/Pexels

Evo još šar recepata i savjeta u kojima je češnjak glavni...

 

Možda vas zanima... Vrijeme je da se počastiš pečenim češnjakom. Evo zašto... Recepti Češnjak Možda vas zanima... Poslušaj iskusne chefove i oguli češnjak bez muke Špajza Kremasta tjestenina s češnjakom i maslacem Možda vas zanima... Tjestenina, češnjak i maslac - savršen kremasti zalogaj! Recepti jamie oliver, piletina s češnjakom Možda vas zanima... Piletina s češnjakom kako je priprema Jamie Oliver Recepti Punjeni krumpir, zapečen sa sirom Možda vas zanima... Punjeni i zapečeni krumpir sa sirom i češnjakom Recepti Kruh s češnjakom i maslacem Možda vas zanima... Napravi kruh s maslacem i češnjakom Recepti Tjestenina s pečenim češnjakom Možda vas zanima... Jednostavna i ukusna pašta s pečenim češnjakom Recepti

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.