Špajza 29. lipnja 2023.

Čokoladni ekleri – kako do savršenstva?

Ekleri
Ekleri foto: Diliara Garifullina/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo vodič uz pomoć kojeg ćeš izbjeći uobičajene zamke u pripremanju savršenih čokoladnih eklera – i dobiti prhke, 'pufaste' kolačiće punjene prefinom čokoladnom kremom

Pitaš li iskusne slastičare za tajnu besprijekornih čokoladnih eklera svi će uglas reći – ključ je u tijestu! Generalno vrijedi da uvijek trebaš VAGATI sastojke, umjesto da se oslanjaš na mjerenja šalice/volumena za zajamčene, dosljedne rezultate. No ako koristiš čaše, obrati posebnu pozornost na konzistenciju tijesta u svakom koraku kako bi ekleri ispali dobro.

 | Author: Razvan Mirel/Unsplash Ekleri s voćem foto: Razvan Mirel/Unsplash

U čemu je tajna savršene pripreme tijesta?

Ekleri će ispasti ravni i kosi ako je tijesto previše tekuće (a to znači da imaju previše jaja, vode ili oboje), ali i ako prerano otvoriš pećnicu tijekom pečenja, zbog čega izlazi para, pa se zbog toga skupljaju. 

Nikad ne otvaraj vrata pećnice prije isteka prvih 25 minuta kako bi se izbjeglo ispuštanje pare. Pred kraj pečenja (ili ubrzo nakon što su pečeni) izbodi ili zareži površinu kolača kako bi izašla para dok se tijesto hladi. I nikad ne nemoj dodavati brašno u već izrađeno tijesto da ga 'popraviš'. 

 | Author: Diliara Garifullina/Unsplash Ekleri foto: Diliara Garifullina/Unsplash

Kvalitetna priprema tijesta je ključna i kako ekleri ne bi pucali, a drugi krivac za to može biti previsoka temperatura u pećnici. Preporučuje se i da koristiš zvjezdasti vrh na slastičarskoj šprici jer daje kompaktnije tijesto.

 

Možda vas zanima... Ekleri – savršen spoj kreme od vanilije i čokoladne glazure Kolumne

 

Dodavanje jaja i pečenje

Ovaj dio je također vrlo važan. Dodaj jaja jedno po jedno, sve dok tijesto ne počne dobivati sjaj. U početku se tijesto može činiti prilično sluzavo, ali ne odustaj jer kako ćeš dodavati više jaja, postat će glatkije, tečnije i sjajnije. 

Eklere je najbolje peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 25-30 minuta, dok tijesto ne poprimi svjetlosmeđu boju. Zatim brzo otvori vrata pećnice i pažljivo probodi svaki kolačić na jednom kraju (možeš i čačkalicom? kako bi ispustili zrak iznutra.

Važno: Ekleri do ovog trenutka trebaju imati smeđu koricu - jer ako ih probodeš prije nego što se stvori korica, tijesto će splasnuti.  Zatvori vrata pećnice i pecite još 5-10 minuta, dok kalupi ne poprime tamno smeđu boju (ali ne zagore!).

 | Author: Daria Sergulina/Pexels Ekleri foto: Daria Sergulina/Pexels

 

Možda vas zanima... A kako ti ovo zvuči? Ekleri punjeni Nutellom! Recepti

 

Trik za dobivanje savršene glazure

Jednostavan trik za dobivanje prekrasno glaziranih čokoladnih eklera je da ih UMOČIŠ u glazuru, umjesto prelijevanja glazurom preko eklera. Svaki eclair pažljivo i ravnomjerno umoči u toplu čokoladnu glazuru. Zatim ga lagano okreći u glazuri da dobiješ ravnomjeran premaz.

 | Author: Joshua Earle/Unsplash Ekleri s čokoladnom glazurom foto: Joshua Earle/Unsplash

Nakon premazivanja lagano ga protresi da ukloniš višak čokoladne glazure (najbolje to napravi iznad zdjele s glazurom) u zdjelu. Uz pomoć papirnatog ručnika ili čačkalice obriši višak čokoladne glazure uz rubove eklera. Zatim ga stavi na rešetku i ostavi da se glazura stegne.

Za najbolje rezultate poslužite ove čokoladne eklere na sobnoj temperaturi ili ohlađene unutar 12 sati od punjenja.

 

Možda vas zanima... Moka ekleri: savršeno se slažu uz kavu Recepti

 

Koji nadjev odabrati – od vanilije ili čokolade? Ili oba?

Klasični čokoladni ekleri obično imaju kremasti nadjev od vanilije. Gotovo je kao puding od vanilije, s izraženim okusom, ali nije presladak. Naravno, svoje čokoladne eklere možeš napuniti i ukusnom čokoladnom slastičarskom kremom.

Međutim, ako želiš laganiji nadjev od slastičarske kreme (creme patisserie), umjesto toga možeš probati s kremom chantilly (zaslađeno vrhnje za šlag, s dodatkom vanilije).

 | Author: Joyful/Unsplash Krema chantilly foto: Joyful/Unsplash

Krema chantilly

Sastojci:

  • 5 dl slatkog vrhnja
  • 4 žlice šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Postupak:

  1. Izmiksaj najvećom brzinom tučemo vrhnje dok se ne počne zgušnjavati. 
  2. Dodaj šećer u prahu i vaniliju pa nastavi tući dok se smjesa ne zgusne. 
  3. Pazi da ne tučeš predugo. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.