Špajza 28. veljače 2023.

Domaću mješavinu začina za'atar napravi za 5 minuta!

Za'atar
Za'atar foto: Eat Kubba/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Za'atar je bliskoistočna mješavina začina koja je sve popularnija i kod nas, zahvaljujući bogatstvu okusa i raznolikoj primjeni - koristi se za obogaćivanje okusa jela od jaja, mesa, povrća, posipa se na krumpir, rižu, hummus, dodaje u umake...

Bliskoistočna kuhinja, zahvaljujući jelima poput hummusa i falafela, već nam dugo nije strana. Volimo njihova sočna jela, u kojima je obilje voća i povrća, ali i posebne okuse koje kuhinja Bliskog istoga ima zahvaljujući posebnim začinima i mješavinama začina koji se u njoj koriste.

Jedan od njih, koji je i u nas u posljednje vrijeme pravi hit jest – za'atar, prepun okusa i vrlo raznovrstan što se tiče upotrebe u kuhinji. Odličan je dodatak kruhu, pecivima, namazima, umacima, mesu, povrću, riži, krumpiru, tjestenini, juhama, dresinzima, jelima od jaja… Jednom kad ga počneš koristiti samo će ti u glavi sijevati nove ideje kako sve možeš za'atarom oplemeniti okus svojih jela.

 

Možda vas zanima... Omiljeni istočnjački namaz u ružičastom izdanju Recepti

 

 | Author: Mahz Alam/Unsplash Začini Bliskog istoka foto: Mahz Alam/Unsplash

Tipični sastojci za'atara su sušeni timijan, sušeni origano, sušeni mažuran, sumac (sumac ili sumak – tamnocrveni prah istoimene bilje, okusa koji podsjeća na citruse), pržene sjemenke sezama i krupna morska sol. No neki u njega dodaju i druge začine poput mljevenog kumina. Origano donosi laganu gorčinu, sumac okus citrusa, mažuran blagu slatkoću…

 

Za'atar peciva Možda vas zanima... Za'atar peciva Recepti

 | Author: Shutterstock Sumac - bliskoistočni začin od istoimene biljke, tamnocrvene boje, okusa koji podsjeća na citruse foto: Shutterstock

Naravno, gotovi za'atar možeš kupiti u specijaliziranim trgovinama začinima, no možeš ga napraviti i kod kuće, za samo 5 minuta. Prednost izrade vlastite mješavine kod kuće je u tome što možeš eksperimentirati s omjerima pojedinih začina te konačnu mješavinu prilagoditi svome ukusu.

 | Author: Shutterstock Za'atar kod kuće možeš napraviti za 5 minuta foto: Shutterstock

Domaći za'atar

Sastojci:

  • 1 i ½ žlica sirovih sjemenki sezama
  • 3 žlice sumaca
  • 2 žlice sušenog mažurana
  • 2 žlice sušenog origana
  • 2 žlice sušenog timijana
  • 1 žlica krupne morske soli

 

Sendvič od jaja Možda vas zanima... Iskoristi kuhana jaja i napravi ove slasne sendviče Recepti

 

Postupak:

  1. Sezamove sjemenke tostiraj u tavi oko 5 minuta, dok ne dobiju laganu smeđu boju.
  2. Sjemenke stavi u mužar i usitni ili ih pak možeš usitniti u mlincu za kavu.
  3. U maloj zdjelici izmiješaj usitnjene sezamove sjemenke, sumac, mažuran, origano, timijan i sol. Pospremi u staklenku s poklopcem.

Savjet više: Gotovu mješavinu čuvaj na tamnom i suhom mjestu u posudi (najbolje staklenci) bez dotoka zraka. Najbolje okuse za'atar će dati ako nije stariji od 6 mjeseci, no može stajati i do godinu dana. Zahvaljujući soli ni kasnije se ne bi trebao pokvariti, no sigurno će izgubiti većinu svojih aroma, stoga radije uvijek napravi manju količinu da je potrošiš prije nego što izgubi većinu okusa.

 | Author: Shutterstock Za'atarom primjerice možeš posuti hummus foto: Shutterstock

Klikni i i skini jelovnik za dobar start!

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.