Špajza 09. siječnja 2023.

Doznaj sve o kurkumi i kako je koristiti

Kurkuma
Kurkuma je osnovni sastojak curry praha, a koristi se često u vegetarijanskim jelima foto: Karl Solano/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Zbog ove je mirodije svako jelo toplije, blage arome i zavodljive žutonarančaste boje. Otkrij kako se pravilno čuva te uz koja jela najbolje ide

Premda se još prije 2000 godina uzgajala u Indiji, Kini i na Bliskom istoku, kurkuma je zadnjih nekoliko godina ponovno postala zvijezda u kulinarstvu. Iako se može nabaviti i svježa, najčešće se prodaje sušena i mljevena. Zbog ove je mirodije svako jelo toplije, blage arome i zavodljive žutonarančaste boje. Temeljni je sastojak curry praha, a vole je i u mnogim vegetarijanskim jelima.

 

Možda vas zanima... Magična mješavina: Što je zapravo curry? Špajza

 

Mali savjeti kako kurkuma može popraviti okus jela

Svježa kurkuma ima smećkastu koru i jarko narančasto meso koje se od davnina koristi i za bojanje tkanina. Zanimljivo je kako je drugi naziv za kurkumu zapravo indijski šafran, a najbolje ju je čuvati u hermetičkim posudama na hladnom i tamnom mjestu.

Premda nema jaki šafranov okus kurkuma se može koristiti umjesto njega. Okus jela bit će donekle blaži i podsjećat će na mošus, no boja će biti karakteristična zlatno-žuta kakvu inače ima kurkuma. Može se koristi i kao zamjena za manje poznati peruanski začin palillo, koji hrani daje sjajnu, zlatno-žutu boju.

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Kurkuma se u Aziji uzgaja već nekoliko tisuća godina, a posljednjih nekoliko godina prava je zvijezda u kuhinjama diljem svijeta foto: Karolina Grabowska/Pexels

Uz koja jela najbolje ide kurkuma?

Kurkuma se najbolje sljubljuje sa sljedećim jelima – curry, ukiseljeno povrće – osobito piccalilli, čatnije, pržena jaja s jakim začinima, jela od graha i leće, rižu i pilave, perad, ribu, rakove, povrće – posebno uz cvjetaču i krumpir.

 | Author: Ranadipta Sandhukhan/Pexels Kurkuma se najčešće koristi u obliku praha, no dostupna je i kod nas u svježem obliku foto: Ranadipta Sandhukhan/Pexels

 

Možda vas zanima... Slasni krekeri sa sirom i kurkumom Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.