Špajza 17. prosinca 2017.

Dva sočna recepta za blagdanska pečenja

foto: Danijel Berković/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Raskošna mesna pečenja idealan su ručak u vrijeme adventa i blagdana, kada okupljanje za stolom 'traži' svečaniji meni.

Dobro zagrijana pećnica je jedan od najbitnijih faktora slasnog mesa. Ako ulje nije dovoljno vruće, meso će se osušiti i neće biti ukusno. Za pripremu svinjskog pečenja s rebrima od kilogram i pol dovoljno je sat i pol na 200°C. Isto vrijedi i za pile, a pilećim batacima i prsima trebat će 45 minuta na istoj temperaturi.

Purica teška oko dva i pol kilograma peče se na 170°C ili na nižoj temperaturi od dva i pol do tri sata, a ako je nadjevena, i više. Pecite je prvo na višoj temperaturi, koju zatim smanjite, a prije rezanja ostavite je da se “odmori” oko desetak minuta.

Osim što je važno da meso iznutra bude meko i sočno, treba imati i hrskavu koricu. Kako biste to postigli, prije pripreme u pećnici prelijte meso vrelim uljem. Tijekom pečenja podlijevajte ga temeljcem ili toplom vodom.

 

 | Author: Danijel Berković/PIXSELL foto: Danijel Berković/PIXSELL

 

Pikantna rebra u marinadi od senfa i meda
Sastojci:

  • 1,5 kg svinjskih rebara
  • 500 g krumpira;
  • marinada: 4 žlice senfa, 4 žlice sitno sjeckanog luka, 2 žlice Worcester umaka, 2 žlice jabučnog octa, 3 žlice meda, 4 žlice maslinova ulja, sol, grančica peršina

Priprema:

  1. Svinjska rebra dobro nasolite i premažite senfom.
  2. Pripremite marinadu od meda, maslinova ulja, luka, Worcestera i jabučnog octa te je izlijte po mesu.
  3. Marinirajte ga najmanje 2 sata, još bolje ako meso ostavite 24 sata u hladnjaku.
  4. Izvadite meso iz marinade i stavite u uljem premazani lim.
  5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C, povremeno okrenite i premažite marinadom.
  6. Nakon 45 minuta stavite u pećnicu i ploške krumpira pa pecite sve još 30 minuta na 200°C.

 

 | Author: 123rf foto: 123rf

 

Više u novom magazinu Skuhatćute
Još recepata pronađite u novom gastro magazinu Skuhatćute koji donosi pregršt ideja za raskošna pečenja i bogati blagdanski stol. Potražite recept za najsočniju blagdansku puricu chefa Marija Vešligaja iz restorana Brewbites, uživajte u slasnim mariniranim rebarcima, punjenim mesnim roladama...

Skuhatćute donosi i recepte za mirisne zimske slastice koje su šećer na kraju svakog blagdanskog stola. Zasladite se božićnim voćnim kolačem ili efektnim čokoladnim kuglicama Žakline Troskot, vlasnice slastičarnica Amelie, bogatim tortama i kuglofima, prhkim keksićima...

Pripremite se za post uz recepte s ukusnim plodovima mora. Počastite se namazom od bakalara prema receptu Zrinke Šare iz restorana Bota šare, ukusnim varivom s kozicama i tikvicama, hobotnicom iz pećnice...

Tu su i ideje za novogodišnji doček, od slasnih party zalogajčića do pjenušavih koktela, recepti s blagdanskim začinima iz kuhinje nutricionistice, topla jela na žlicu i slatki napici, kao i preporuke za vrhunska vina i pjenušce...

Inspirirajte se s više od 125 recepata na raskošnih 100 stranica. Skuhatćute je u prodaji po cijeni od 20 kuna. Požurite na kioske i razveselite najmilije blagdanskim poslasticama.

 

 

 | Author: Skuhatćute foto: Skuhatćute

 

Rolada od odojka s nadjevom od kruha i začinskog bilja
Sastojci:

  • oko 2 kg otkoštenih prsa od odojka
  • 5 šnita starog kruha
  • 2 šnite mesnate slanine,
  • zagrijano mlijeko po potrebi
  • po nekoliko grančica svježeg timijana i peršina
  • 1/4 žličice češnjaka u prahu
  • sol, papar
  • 5 žlica ulja
  • 50 ml svijetlog piva

Priprema:

  1. Na tavi prepržite na sitne komadiće nasjeckanu slaninu i dodajte u zdjelu s natrganim kruhom. Dodajte sol, papar, češnjak u prahu te nasjeckani timijan i peršin.
  2. Malo pomalo ulijevajte zagrijano mlijeko i miješajte da od kruha nastane gusta smjesa kojem ćete nadjenuti prsa od odojka. Koliko ćete mlijeka trebati ovisi o vrsti i starosti kruha.
  3. Odojak posolite sa svih strana i stavite nadjev te zarolajte. Zavežite kuhinjskim konopcem kako bi rolada zadržala oblik tijekom pečenja.
  4. Stavite u namašćenu keramičku posudu za pečenje i prelijte pivom. Pecite na 170°C uz povremeno okretanje oko 2 sata ili dok meso ne bude u potpunosti pečeno.
  5. Pečenu roladu izvadite na kuhinjsku dasku, uklonite konopac i ostavite da odstoji desetak minuta prije rezanja.

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.