Špajza 22. listopada 2021.

Dva trika koja će ti pomoći u organizaciji hladnjaka

; Donosimo ti dva korisna savjeta za pohranu povrća, koja zaista nisu revolucionarna, ali definitivno će ti pomoći da tvoj hladnjak bude uredniji i pregledniji. foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Do urednijeg (i preglednijeg) hladnjaka u dva koraka

Odlučila si organizirati hladnjak, ali ne znaš odakle početi? Donosimo ti dva korisna savjeta za pohranu povrća, koja zaista nisu revolucionarna, ali definitivno će ti pomoći da tvoj hladnjak bude uredniji i pregledniji. 

Pravilo 1: Očisti i pripremi povrće prije nego što ga spremiš u hladnjak

Mnogo kuhara govori o prednostima pripremanja povrća u velikoj količini, jednom tjedno. Razlog za to je očigledan: veća je vjerojatnost da ćeš kuhati brokulu, na primjer, srijedom navečer, ako ju ne moraš prethodno oprati, nasjeckati i očistiti. Nasjeckani proizvodi imaju tendenciju da se pokvare brže od cijelih proizvoda, ali poanta je u tome da ćeš vrlo vjerojatno unaprijed pripremljeno povrće pojesti prije no što dođe do truljenja.

Povrće dolazi u nebrojenim oblicima i veličinama, a spremanje cijelih krastavaca, repe, cvjetače i kelja u hladnjak može biti poprilično nezgodno. No, kad ukloniš stabljike, jezgre i debele kore, a zatim narežeš povrće na male komadiće jednake veličine, odjednom ćeš imati više mjesta u hladnjaku. Uz to, nećeš trebati gubiti vrijeme na pripremu tijekom tjedna jer će povrće biti spremno za kuhanje!

 | Author: Shutterstock Skladištenje povrća, foto: Shutterstock

Pravilo 2: Spremi povrće u vrećice

Nakon što pripremiš povrće, vrijeme je za pohranu. Povrće spremi u vrećice s patentnim zatvaračem. Uvijek ukloni višak zraka iz vrećica, dobro ih zatvori i uredno stavi u hladnjak. Osim što će ti uštedjeti vrijeme, pripremljeno povrće će ti uvelike olakšati odabir namirnica koje ćeš kuhati taj dan, a izbjeći ćeš i kopanja po ladicama. Po želji, možeš označiti vrećice pomoću markera. Ali prednost prozirnih vrećica jest i ta što ćeš brzo vidjeti što se nalazi unutra.  

Stručnjaci tvrde da držanje povrća u vrećicama smanjuje razinu vlage i održava proizvode svježijima kroz dulje vrijeme. S druge strane, neki ljudi tvrde da konvencionalne plastične vrećice mogu "ugušiti" povrće zadržavajući ustajali zrak i plin etilen (koji određeni proizvodi ispuštaju prirodno, utječući na proces zrenja). No, prema našem iskustvu plastične vrećice jednostavno rade svoj posao. 

Naravno, svjesni smo da plastične vrećice mogu postati skupe ako ih kupujemo svaki tjedan. Ali budući da moji u njih pohranjujemo samo sirove proizvode, novu kutiju vrećica dovoljno je kupiti jednom ili dvaput godišnje. Kada vrećicu isprazniš, dobro je isperi i osuši prije ponovne upotrebe. 

Jedno je sigurno, unaprijed pripremljeno povrće zauzima manje mjesta u hladnjaku i vrlo ga jednostavno možeš organizirati u vrećice za pohranu!

Saznaj i....

 

Možda vas zanima... Evo kako možeš detaljno očistiti kuhinjske ormariće Špajza Čišćenje kuhinje Možda vas zanima... Uz ovih 6 trikova održi kuhinju čistom i mirisnom! Špajza Možda vas zanima... Znaš li koliko često trebaš mijenjati spužvicu? Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.