Špajza 09. svibnja 2024.

Koliko dugo kolači i keksi ostaju fini u zamrzivaču

Koliko dugo kolači u zamrzivaču ostaju fini i svježi
foto: Freepik
Zamisli situaciju: ispečeš hrpu savršenih kolača i shvatiš da nećeš moći sve pojesti odjednom. Što učiniti? Naravno, spas se nalazi u zamrzivaču!

Zamisli svoj zamrzivač kao vremensku kapsulu za slastice! Dok se vani izmjenjuju godišnja doba, unutar te bijele kutije kolači ostaju svježi i spremni za neko novo slavlje ili popodnevnu kavu. Ali koliko dugo? Može li komad čokoladne torte ili prozračne pite izdržati test (zamrznutog) vremena?

Dobre vijesti su da kolači, bilo domaći ili kupljeni, mogu biti u zamrzivaču između 8 i 12 mjeseci u posudi prikladnoj za zamrzavanje i hermetički zatvorenoj prije nego što počnu gubiti na kvaliteti.

Koliko dugo kolači u zamrzivaču ostaju fini i svježi | Author: Chandlervid85/Freepik Kremasti kolači mogu se čuvati do 3 mjeseca foto: Chandlervid85/Freepik

Kao i kod većine namirnica, vlaga i zamrzavanje su dva najveća neprijatelja kolačića kada ih pokušavate sačuvati u zamrzivaču. Na kraju izgube okus i teksturu, postajući blijeda sjenka svoje svježe verzije.

Ako se ne čuvaju pravilno, također mogu upiti mirise koji vrebaju u zamrzivaču. A, priznaj, nitko ne želi kolačić s čokoladnim komadićima koji ima okus kao riba.

Možda vas zanima... Najbolji vodič za skladištenje i zamrzavanje šumskog voća Špajza

Neki kolačići se bolje zamrzavaju od drugih

Ako čuvaš kolačiće s nadjevom poput cheesecakea, torte od malina ili pite od limete, u zamrzivaču ih ne bi trebalo držati dulje od 2-3 mjeseca. Naime, kolačima koji su bogati vlagom brže propada tekstura i gube svježinu.

Također, slatki, nježni kolači od meringe i oni s glazurom možda neće biti tako otporni kao ostali. Međutim, uvijek možeš zamrznuti kolače bez glazure te ih ukrasiti prije konzumiranja.

Najslađi čoko deserti do 30 minuta | Author: Gastro.hr Kako zamrznuti macaronse? foto: Gastro.hr

Kako ih zamrznuti, a kako odmrznuti

Kod zamrzavanja kolača, pazi da to činiš pojedinačno kako se ne bi zalijepili jedan za drugi i na kraju slomili. Ovaj proces zahtijeva samo malo pripreme i pleh prekriven papirom za pečenje.

Najprije se pobrini da su kolačići potpuno ohlađeni. Zatim složi jedan sloj kolačića na obloženi pleh — bez preklapanja ili dodirivanja. Stavi ih u zamrzivač na sat vremena na brzo zamrzavanje i onda će biti spremni za stavljanje u posudu prikladnu za zamrzavanje i u zamrzivač. Nakon brzog zamrzavanja, neće se lijepiti jedan uz drugi u kutiji ili vrećici.

Kada poželiš uživati u kolačićima, pusti ih da se pravilno odmrznu na sobnoj temperaturi. Dovoljno je 15-30 minuta. Iako je mikrovalna pećnica prijatelj u mnogim situacijama, odmrzavanje kolačića u ovom uređaju nije najbolja ideja.

Pročitaj još korisnih 'zamrznutih' savjeta!

Možda vas zanima... Pripremili smo mali vodič za zamrzavanje mlijeka Špajza Zamrznuta hrana Možda vas zanima... Mali vodič: Koliko hrana traje u zamrzivaču? Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.