Špajza 13. travnja 2020.

Filmski plan za foodieje: Sjedni, gledaj, odmaraj

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slobodan dan iskoristi za uživanje u dokumentarcima ili laganim filmskim naslovima na Netflixu...

Ovih dana se svi susrećemo s istim boljkama – viškom slobodnog vremena i nedostatkom kreativnosti u provođenju istog. Slobodno vrijeme inače nije nešto na što bismo se u normalnim okolnostima potužili, ali nužnost socijalnog distanciranja situaciju čini zahtjevnijom.

Na sreću, u posljednjih se nekoliko dana i druženje i učenje u potpunosti preselilo u virtualni svijet. Niz edukativnih sadržaja je besplatan, glazbenici održavaju mini koncerte na društvenim mrežama, digitalni mediji prenose kazališne predstave, a kuhari i blogeri kuhaju. Dostupan nam je cijeli svemir odličnog sadržaja, samo treba znati gdje tražiti.

 

Možda vas zanima... Domaći chefovi na Facebooku dijele odlične recepte Špajza

 

Kako bi ti olakšali potragu, napravili smo kratki popis sadržaja s gastro tematikom na Netflixu u kojem možeš uživati. Sada je pravo vrijeme za križanje stavki s liste za gledanje!

Dokumentarci i dokumentarni serijali

Od ponuđenog u kategoriji dokumentaraca izdvojili bismo, prije svega, serijal Chef's Table. Ovaj serijal počeo se prikazivati još 2015. godine, nekoliko je puta nominiran za prestižnu nagradu Emmy, a do 2019. je objavljeno šest sezona. 

U 30 je epizoda portretirano 30 svjetski priznatih chefova i pastry chefova, a neke su nam ostale duboko urezane u pamćenje. Iskreno preporučujemo cijeli serijal, ali vrijedi izdvojiti portrete Massima Botture, Francisa Mallmanna, Alexa Atale, Gaggana Ananda, Jordija Roce i Corrada Assenza. 

Nećeš požaliti ni ako pogledaš Theater of Life, dokumentarac o pučkoj kuhinji Massima Botture u kojoj ugošćuje renomirane chefove iz cijelog svijeta. Njihovi recepti pripremljeni od ostataka hrane s milanskog sajma objedinjeni su i u izvrsnoj kuharici Bread is Gold, koju također preporučujemo. Theater of Life možda nije dokumentarno remek-djelo, ali ostavlja trajan gorko-slatki okus u ustima. 

Na popisu je svoje mjesto zaslužio i dokumentarac Salt, Fat, Acid, Heat inspiriran istoimenom knjigom chefice i autorice Samin Nosrat. Samin kroz četiri epizode istražuje okuse i tradiciju različitih zemalja, a gušt je gledati je kako gušta u svakom zalogaju. Sve preporuke! 

Netflix je prošlih godina zaista ulagao u produkciju gastronomskih showova i dokumentaraca, ali, ruku na srce, nisu svi bili gledljivi. Vjerujemo da ti u ovom trenutku još uvijek nije dovoljno dosadno da kreneš gledati Sugar Rush ili Nailed it. Kad pogledaš sve pristojne dokumentarce i doku-serijale, prebaci se na filmove...

Filmovi

Apsolutni favorit od ponuđenih filmova na Netflixu nam je The Hundred-Foot Journey, koji je kod nas preveden kao Indijski začin na francuski način. Radnja započinje dolaskom obitelji Kadam iz Indije u Francusku te otvaranjem vlastitog restorana preko puta Michelinom nagrađenog restorana gospođe Mallory. Svaka minuta je čisto zadovoljstvo!

Trenutno je dostupan i Jedi, moli, voli – drama s Julijom Roberts u glavnoj ulozi. Prva trećina filma odvija se u Italiji i kadrovi hrane su zaista divni, a ostatak može proći. Ne bismo ovaj film nazvali nezaboravnim, ali poslužit će svrsi. 

via GIPHY

Dostupni su i No Reservations s Catherine Zeta-Jones i Aaronom Eckhartom, koji možda nije katarzičan, ali uz njega vrijeme prolazi brzo i ugodno. Iz Netflixove pak je radionice izašao Always Be My Maybe, koji bismo mogli usporediti s literaturom koju kupujemo ljeti prije odlaska na plažu. U svakom slučaju, prikladan je za one koji se žele nakratko maknuti od informativnih emisija i maksimalno iskoristiti naslonjač. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.