Špajza 13. srpnja 2023.

Glavobolja od sladoleda? Izliječi je u trenu!

Sladoled od jagoda
Sladoled od jagoda foto: Svitlana/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Sigurno ti je poznat osjećaj: vruć je dan, naručiš dvije kuglice sladoleda, navališ na njih i – užas, instant glavobolja! Ako ti se i dogodi, evo kako je brzo izliječiti.

Kuglica ili dvije slasnog sladoleda jamac su ekspresnog osvježenja za vrućih ljetnih dana. Naravno, u sladoledu možeš uživati tijekom cijele godine, birajući najbolje okuse za razna godišnja doba. Ljeti možda više uživaš u osvježavajućim voćnim okusima, a kremastije čokoladne sladolede biraš u proljeće ili jesen...

Bez obzira na to koji su nam okusi najdraži, svima nam se prilikom konzumacije sladoleda može dogoditi onaj famozni "brain freeze", trenutak kad nas u uživanju u sladoledu privremeno prekine nagla glavobolja. Stručnjaci su napokon objasnili kako dolazi do ovog neugodnog fenomena.

 | Author: Ian Dooley/Unspalsh U sladoledu uživaj polagano i bez glavobolje foto: Ian Dooley/Unspalsh

 

Možda vas zanima... Ovaj "sladoled" možeš bez problema jesti za doručak Recepti

 

Kako dolazi do glavobolje od sladoleda

Naše tijelo je premreženo krvnim žilama, uključujući i naše nepce i grlo. Kad konzumiramo hladnu hranu - poput sladoleda ili ledenoga pića - krvne žile u našim ustima brzo se suze i zatim brzo vrate na normalnu širinu.

Receptori za bol upozoravaju mozak na ovu brzu kontrakciju, a mozak taj incident registrira kao bol u glavi (iako osjećaj tehnički dolazi iz našeg nepca). I to je uzrok nagle glavobolje.

Lažni sladoled | Author: Anton/Unsplash Sladoled foto: Anton/Unsplash

Kako se riješiti glavobolje od sladoleda

Ovaj je fenomen bezopasan i ne traje dugo, a neki ga ljudi nikad i ne dožive (sretnici!). Ako osjetiš takvu naglu glavobolju, stručnjaci savjetuju da jezikom pritisneš nepce i tako pomogneš krvnim žilama da se brže ponovno zagriju i vrate u prvobitno stanje. Pomaže i ispijanje tekućine sobne ili malo više temperature.

Stara poslovica kaže da je bolje spriječiti nego liječiti, stoga je najbolje polagano uživati u sladoledu. Progutaš li kuglicu sladoleda u trenu, riskiraš instant glavobolju – stoga liži sladoled polagano i guštaj u svakom lizu, bez glavobolje!

 

Sladoled Možda vas zanima... U sladoled dodaj ljuti umak i poludjet ćeš od sreće! Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:08 14. Srpanj 2023.

    mljac