Špajza 17. studenoga 2023.

Hrvatska više nije mala, neprepoznatljiva vinska zemlja

Dodjela OIV-ovih priznanja u zagrebačkom restoranu Kaiser
Dodjela OIV-ovih priznanja u zagrebačkom restoranu Kaiser foto: Press
gastro postao gastro.24sata.hr
U zagrebačkom restoranu Kaiser dodijeljena su priznanja hrvatskim vinarima koja su nedavno osvojili na 26. međunarodnom OIV-ovom ocjenjivanju vina

U zagrebačkom restoranu Kaiser održana je svečana dodjela zlatnih i velikih zlatnih medalja hrvatskim vinarima koji su na 26. međunarodnom OIV-ovom ocjenjivanju vina, ove godine održanom u Prešovu, branili boje Hrvatske. Čak tri nagrade Double Gold osvojili su naši vinari, a prosječnim brojem poslanih uzoraka i osvojenih medalja, Hrvatska je nadaleko prednjačila. Još ljepša vijest je da je od svih uzoraka poslanih na ocjenjivanje najbolje ocijenjeno vino, odnosno najviši broj bodova osvojilo hrvatsko vino, te također steklo Veliku zlatnu medalju, a riječ je rajnskom rizlingu Primus vinarije Bolfan iz berbe 2015.

 | Author: Press Prilikom dodjele mogla su se i kušati nagrađena vina foto: Press

Tijekom godina na ovom međunarodnom ocjenjivanju vina izmjenjivali su se brojni ocjenjivači iz Hrvatske, a među njima su bili vinski novinari Željko Suhadolnik i Ivo Kozarčanin, prof. Ivan Dropuljić, organizator VINOcoma, event menadžerica Ivana Alpeza, sommelieri Ivan Stiblik i Josip Orišković te mnogi drugi. U ocjenjivanju je sudjelovao i poznati hrvatski sommelier i vlasnik restorana Kaiser Mario Meštrović.

"Otkako ocjenjujem na ovom natjecanju, a to je od 2012., ni jednom do sada nije Hrvatsko vino bilo najbolje ocijenjeno na cijelom ocjenjivanju. Trenutačno se u svijetu organiziraju brojna (međunarodna) ocjenjivanja vina i ne smijemo ih olako shvaćati. Primjerice ovo ocjenjivanje za nagrade OIV-a koji djeluje od 1924. godine, sa sjedištem u Parizu i broji 50 zemalja članica.

Hrvatska više nije mala, neprepoznatljiva vinska državica. Odnosno, možda i jest po hektarima vinograda, no svakako nije kvalitetom svojih vina na međunarodnom nivou", poručio je Mario Meštrović.

 | Author: Press Mario Meštrović foto: Press

Nabrojimo sada redom sve ovogodišnje laureate: vinarija Bolfan, rajnskim rizlingom Primus (Double Gold) te Kraljevski vinogradi sa čak ukupno tri visoke medalje (2 Double Gold medalje za plavac mali 2019. i pošip 2022. i jedna Zlatna medalja - za crljenak 2019.).

Također, vinarija Matočec pozlatila je svoj chardonnay i graševinu, a vinarija Fiolić okitila se zlatnom medaljom za merlot 2018., dok je vinarija Bastian osvojila zlato svojom malvazijom berbe 2022. Također izuzetan uspjeh postigla je vinarija Milatić sa svojim plavcem malim 2020.

Vinarija Seletković osvojila je zlato svojim škrletom iz berbe 2022., a mlada ali već jako uspješna vinarija Velebna osvojila je pak zlato svojim chardonnayjem iz inoxa, iz berbe 2021. Iz susjedne Hercegovine, zlato su osvojile vinarije Milas (blatinom barrique 2012.) te vinarija Škegro (blatinom berbe 2021.).

 | Author: Press Dodjela OIV-ovih priznanja u zagrebačkom restoranu Kaiser foto: Press

Nakon svečane dodjele nagrađeni vinari i njihovi gosti, osim u ovim izvrsnim vinima, uživali su u odličnoj ponudi restorana Kaiser. Među ostalim kušali su slasne australske Wagyu steakove te Black Angus Gold steakove koje je osobno na otvorenoj vatri pripremio sommelier Mario Meštrović.

 | Author: Press Vrhunski steakovi uz vrhunska vina foto: Press

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.