Špajza 17. kolovoza 2023.

Iskoristi kore citrusa za čišćenje masnoće u kuhinji

Prirodno sredstvo za uklanjanje masnoće
Od kore citrusa napravi prirodno sredstvo za uklanjanje masnoće foto: Tara Winstead/Pexels; Daiga Ellaby/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
U borbi s tvrdokornim mrljama od masnoće na kuhinjskim ormarićima i radnim površinama pobjedu ti mogu donijeti kore citrusa. Stoga ne bacaj kore od naranče, limuna ili grejpa, bolje ih pretvori u efikasno sredstvo za čišćenje!

Iako je mješavina octa i sode bikarbone poznato (i pouzdano) rješenje za uklanjanje zapečene masnoće s vrata pećnice, ipak nije i svemoguća – naročito kad se radi o uklanjanju masnoće s tvojih kuhinjskih elemenata.

Često se pri čišćenje koncentriramo na radne površine, a vrata i stranice kuhinjskih elemenata zanemarimo. Srećom, postoji jednostavan, prirodan i – ne manje važno – jeftin način da ih održavamo čistima: sredstvo za čišćenje masnoće možeš napraviti od ostataka kore citrusa.

 

Čišćenje kuhinje Možda vas zanima... Uz ovih 6 trikova održi kuhinju čistom i mirisnom! Špajza

 

Osim što jako lijepo miriše, ulje kore citrusa sadrži i spojeve koji su vrlo učinkoviti u otapanju masnoće. Oni se često dodaju sapunima za ruke zbog ugodnog mirisa i sposobnosti razgrađivanja masnoća, ali možeš ih ekstrahirati i u kućnoj radinosti.

Sredstvo za čišćenje od limuna | Author: Precious Plastic Melbourne/Unsplash Prirodno sredstvo za čišćenje od limuna foto: Precious Plastic Melbourne/Unsplash

Sve što trebaš napraviti je u staklenku staviti kore citrusa (popuniti je do dvije trećine volumena), uliti dovoljno bijelog octa da prekrije kore i ostaviti kore u tekućini dva tjedna. Svakodnevno protresi smjesu da se kore jednakomjerno namaču.

Nakon toga tekućinu procijedi u bočicu s raspršivačem i možeš je početi koristiti na kuhinjskim elementima. Postoji opasnost da bi tekućina mogla promijeniti boju drva, stoga ga prije uporabe svakako testiraj na manje primjetnim mjestima.

 

Soda bikarbona i ocat Možda vas zanima... Ove namirnice ujedno su i odlična sredstva za čišćenje! Špajza

 

 | Author: Anna Shvets/Pexels Brojne namirnice koje svatko ima u kuhinji mogu se iskoristiti za pripremu prirodnih sredstava za čišćenje foto: Anna Shvets/Pexels

Tekućini za čišćenje možeš dodati i miris koji ti se sviđa; bilo koja kombinacija citrusa i začina ili citrusa i bilja koju voliš jednako će se lijepo sljubiti i u sredstvu za čišćenje. Kombinacije poput narančine kore i cimeta ili limuna s ružmarinom naročito su zanimljive.

Ako ne možeš čekati dva tjedna i trebaš sredstvo za čišćenje odmah, u mješavinu vode i octa dodaj limunov sok. Osim toga, možeš namočiti vrlo prljavo posuđe u mješavini vode, deterdženta za pranje posuđa i limunovog soka – pranje će biti lakše i efikasnije!

 | Author: Lena Khrupina/Pexels Kora citrusa odlična je za uklanjanje masnoće foto: Lena Khrupina/Pexels

Imamo još odličnih savjeta za čišćenje...

 

Možda vas zanima... Evo kako trebaš prati plastične posude za hranu Špajza Možda vas zanima... Evo kako možeš detaljno očistiti kuhinjske ormariće Špajza Hladnjak Možda vas zanima... Prirodnim sredstvima do čistog i mirisnog hladnjaka Špajza tava, pranje Možda vas zanima... Kako najbolje očistiti zagorene lonce i tave Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.