Špajza 06. travnja 2024.

Ove namirnice ujedno su i odlična sredstva za čišćenje!

Soda bikarbona i ocat
Soda bikarbona i ocat - odlični prirodni saveznici u češćenju
foto: Shutterstock
Postoji mnoštvo načina da očistiš dom bez pomoći sredstava za čišćenje, odnosno uz korištenje namirnica koje inače voliš jesti

Ako si pri kraju sa sredstvima za čišćenje, imaš mrlje na odjeći ili drvenim plohama, iz hladnjaka se širi neugodan miris ili se po unutrašnjosti kuhala nakupilo mnogo kamenca - samo provjeri što imaš u hladnjaku, smočnici ili u posudi s voćem. 

Pripremili smo za tebe popis namirnica koje će ti olakšati čišćenje doma, a ujedno i uštedjeti novac i vrijeme. Neke će te sigurno iznenaditi...

ocat Možda vas zanima... 5 trikova s octom koji štede vrijeme i novac Špajza kako savšeno očistiti tavu Možda vas zanima... Kako savršeno očistiti tavu Špajza

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Limun je sjajan saveznik u čišćenu foto: Karolina Grabowska/Pexels

Limun

Limun je multifunkcionalna namirnica koju možeš koristiti za čišćenje različitih kuhinjskih uređaja i ploha. Ako ti je mikrovalna pećnica masna i isprskana, u šalici pomiješaj limunov sok s vodom i upali je na dvije, tri minute, a potom pobriši krpom ili papirnatim ubrusima.

Na jednak se način možeš riješiti i kamenca u kuhalu za vodu; nekoliko kriški limuna ubaci u kuhalo napunjeno vodom i pusti da krčka 20-ak minuta. Limun također možeš pomiješati s bijelim octom i bez straha oprati sve kuhinjske površine. Ublažit će miris i dobro dezinficirati radne plohe.

 | Author: SHUTTERSTOCK Mljevena kava spašava zagorene tave foto: SHUTTERSTOCK

Mljevena kava

Kava je izvrsno abrazivno sredstvo, ali podjednako će dobro očistiti i zagorene tave. Spasi posuđe uz tek malo mljevene kave, čvrstu spužvicu i malo vode. Najprije u zagorenu tavu ulij vodu, stavi na vatru i pričekajte da zavrije, a potom izlij vodu. Dodaj pozamašnu količinu kave i dobro izribaj spužvicom. Odličan trik!

Majoneza

Majoneza će, na sveopće iznenađenje, spasiti umrljane drvene podloge. Ako na stoliću ili daskama imaš tragove razlivenog pića, mrlje od hrane ili čak od bojica – samo ih premaži debljim slojem majoneze i pusti da odstoji par minuta. Dovoljno je drvo kasnije prebrisati vlažnom krpom pa osušiti.  

Možda vas zanima... Otkrij kako bez kemikalija možeš očistiti odvode u kući Najave

Soda bikarbona

Soda, u kombinaciji sa sokom limuna, spasit će tvoje termosice i staklenke od neugodnih mirisa. Samo ih napuni mješavinom, dobro protresi i pusti da odstoji 20-ak minuta. Nakon toga bi trebale ugodno mirisati po limunu.

Sodom bikarbonom možeš istjerati i smrad iz obuće, iz kuhinjskih i kupaonskih odvoda, iz tepiha i mikrovalne pećnice. Pripomoći će i pri odstranjivanju mrlja od kave ili čaja s tvojih šalica te zagorene hrane s aluminijskog posuđa.

banane | Author: Thinkstock Korom od banane natrljaj kožne cipele za savršen sjaj foto: Thinkstock

Banane

Bananama nećeš počistiti stan, ali će spasiti svoje stare kožne cipele od slanja na otpad. Istrljaj ih korom banane, vrati im sjaj i produži rok trajanja. Isti će trik funkcionirati i na kožnim jaknama, hlačama ili nakitu.

Vodka

Vodka je jedno od najboljih sredstava za čišćenje nakita. Prstenje, ogrlice i naušnice umoči u vodku i pusti da odstoji nekoliko minuta. Poslije ih samo isperi vodom i dobro obriši. Alkohol će odstraniti svu masnoću i nečistoću pa će tvoj nakit ponovno sjajiti kao nov.

luk | Author: Thinkstock Polovicom luka očisti rešetku grilla foto: Thinkstock

Luk

Grilani luk je izvrstan, ali još nam je draži kada njime uspijemo očistiti rešetku grilla. Samo ga prepolovi, nabodi na viljušku i dobro istrljaj. Nakon ovog brzinsko tretmana tvoj će roštilj biti spreman za sljedeće korištenje.

Iskorištene vrećice čaja

Olakšaj si pranje posuđa uz pomoć nekoliko već iskorištenih vrećica čaja. Ubaci ih u sudoper napunjenom vodom i pričekaj kratko da odrade svoju magiju. Mnogo ćeš lakše oprati svu masnoću, a bonus su i ugodni mirisi. Možeš ih iskoristiti i kao osvježivač zraka u autu, neutralizator mirisa u hladnjaku ili smočnici.

 | Author: Shutterstock Iskorištene vrećice čaja pomažu u uklanjanju masnoće s posuđa foto: Shutterstock

Možda vas zanima... Kako održati kuhinjske krpe i ručnike svježima i čistima Špajza Čista kuhinja Možda vas zanima... Čišćenje kuhinje: Ne zaboravi očistiti ovih 6 stvari Špajza čaj Možda vas zanima... Kako ponovno upotrijebiti iskorištenu vrećicu čaja Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.