Špajza 28. rujna 2023.

Kako čuvati luk da ne proklije i zadrži savršen okus

Luk
Proklijali luk siguran je za konzumaciju, no vrlo kratko vrijeme foto: Karolina Grabowska/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Najbolji savjeti da luk što dulje potraje nakon kupnje

Pazimo gdje držimo krumpir, rajčice ne stavljamo u hladnjak kako bi sačuvale okus, salatu motamo u kuhinjske ubruse kako bi dulje trajala u hladnjaku… A što radimo s lukom? Znamo li ga pravilno skladištiti i čuvati?

Što napraviti da se luk ne sasuši ili pognjili? I kako spriječiti da proklija? Možemo li načinom njegova skladištenja učiniti da dulje potraje? Brojne kuhare amatere muče ova i slična pitanja, pa ti donosimo niz savjeta stručnjaka – farmera, nutricionista… koji znaju nešto više o toj temi od nas 'običnih' ljudi.

 

rezanje luka Možda vas zanima... Nareži luk bez da zaplačeš! Špajza

 

Gdje je najbolje čuvati luk?

Idealna pozicija za čuvanje luka (bijelog, žutog, ljubičastog…) je hladno, suho mjesto, bez direktnog utjecaja sunčeve svjetlosti. Jedno od idealnih mjesta mogao bi biti kuhinjski ormarić koji nije blizu štednjaka, a ako kupuješ veliku vreću luka, onda ju čuvaj u suhom podrumu ili garaži. Ključan je i neometan dotok zraka.

"Najbolje je luk držati u papirnatim vrećicama, škarniclima, tetrapaku od mlijeka, košarama…“, otkriva Linda Ly, osnivačica vrtlarskog bloga Garden Betty.

 | Author: Markus Spiske/Pexels Kako pravilno čuvati luk foto: Markus Spiske/Pexels

Koliko dugo luk može potrajati?

Luk koji kupiš na tržnici ili u supermarketu već je dobro osušen nakon berbe, a to mu značajno produljuje rok trajanja te može, ako ga pravilno uskladištiš, potrajati i do 3 mjeseca. No jednom kad ga zarežeš, i iskoristiš možda samo polovicu glavice, ostatak bi trebalo čuvati u hladnjaku gdje može stajati do 5 dana.

No trebaš znati jednu stvar – takav luk puno brže gubi svoj okus.

 | Author: Unsplash Luk prerezan napola može u hladnjaku stajati do 5 dana, ali brzo će izgubiti okus foto: Unsplash

Pokraj kojih namirnica ne odlažemo luk?

Luk nije dobro čuvati blizu krumpira – luk proizvodi velike količine etilena koji ubrzava kvarenje krumpira. S druge strane, velika količina vlage u krumpirima može utjecati na luk i njegov rok trajanja.

Luk nije dobro držati blizu jabuka, citrusa i banana – sve ovo voće proizvodi veliku količinu etilena te može ubrzati kvarenje luka, baš kao i voće i povrće s puno vode poput dinja ili krastavaca.

Luk je poznat po tome da lako upija arome drugih namirnica pa ga nije dobro držati niti blizu aromatičnog đumbira. Vrijedi i obrnuto – zbog snažne arome, luk nemoj držati blizu maslaca ili sira kako oni ne bi poprimili aromu luka.

 

Divovski luk Možda vas zanima... Uzgojen najveći luk na svijetu, malo mu fali do 9 kg! Špajza

 

Zašto luk proklije?

Već smo naučili da luk voli tamna, hladna i suha mjesta, a kad je uskladišten u prostoru koji ima suprotne karakteristike, brže će proklijati. Iako je i proklijali luk siguran za konzumaciju sve dok mu je 'meso' čvrsto i nema znakova truljenja, ubrzo takav luk više neće biti pogodan za jelo.

Kad luk proklije brzo krene propadati, budući da biljka koja raste iz njega crpi energiju iz glavice luka.

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels I za češnjak vrijede isti savjeti kao za luk foto: Karolina Grabowska/Pexels

Kako prepoznati da se luk pokvario?

Kad pritisneš vrh glavice luka i ona je mekana, luk se definitivno pokvario. Također, ako primijetiš plijesan na kori ili 'mesu' luka, ili pak ako osjetiš neugodan miris koji se širi iz luka.

Kad kupuješ luk, biraj onaj neoštećene kore, tako ćeš uvelike smanjiti vjerojatnost kupnje pokvarenog luka ili onog koji će se brzo pokvariti.

 

ukiseljeni luk Možda vas zanima... Kako ukiseliti luk za samo 10 minuta Špajza

 

Ako imaš oštećeni luk, a jasno ti je da nije pokvaren, postoje načini kako im produljiti životni vijek. Možeš ih primjerice na brzinu ukiseliti i tako im dati dva tjedna dodatnog vremena da ih pojedeš. Ukiseljeni luk odličan je dodatak raznim sendvičima, salatama, tacosima…

 | Author: Erda Estremera/Unsplash Oštećena kora, plijesan i omekšalo 'meso' sigurni su znakovi da se luk pokvario foto: Erda Estremera/Unsplash

 

Francuska juha od luka Možda vas zanima... Znaš li napraviti francuski klasik - juhu od luka? Recepti Možda vas zanima... Ako voliš luk, onda ćeš obožavati prženi luk omotan slaninom i punjen vrhnjem Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.